11 Kasım 2014 00:55

Protesto eylemleri, yasa dışı grev değildir

Protesto eylemleri, yasa dışı grev değildir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Çalıştığım işyerinde sendikaya üye olduk. Yaklaşık 28 kişiyiz ve sayımız giderek artıyor. Ama bunu öğrenen işveren bizlere baskı yapmaya ve işimizi daha da ağırlaştırmaya mobbing uygulamaya başladı. Bizler de bunun üzerine toplu olarak işyerinde eylem yaptık. İşveren de avukatı ile birlikte bu yaptığımızın yasa dışı olduğunu ve bu sebeple tazminatsız bizi işten atabilme hakkına kavuştuğunu söyledi. Böyle bir hakkı var mıdır? Bizler sadece sendikaya üye olduğumuz ve bunun mücadelesini verdiğimiz için işten atılabilir miyiz gerçekten?

CEVAP: Konu ile ilgili olarak Yargıtayın işçiler lehine verdiği ve son zamanlarda arttırdığı kararlar mevcuttur. Ancak, genel olarak kanunlara baktığınız zaman, örneğin Anayasanın 54. maddesi gereğince “Toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde” işçiler grev hakkına sahiptir. 2010 yılında yapılan referandum ile birlikte aynı maddede bulunan “Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verimi düşürme ve diğer direnişler yapılamaz” hükmü kaldırılmıştır. Bu düzenlemenin gerekçesinde ise, söz konusu yasakların uluslararası düzenlemelere aykırı olduğunun belirtilmesi, bu yasakların Türk hukuk sisteminde uygulanmaması gerektiğinin belirtilmesi önemlidir. 
Bu bağlamda, Anayasa’nın 90. maddesi gereği imzalanarak yürürlüğe giren ILO, şartnamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve mahkemesinin kararları gibi uluslararası sözleşmeler kanun hükmünde olarak nitelendirilmektedir. Dolayısıyla, bir kanun gibi mahkemelerde ileri sürülebilecektir ve mahkemeler de bunları göz önünde bulundurmakla yükümlüdür. Bu sözü geçen belgelerde toplu eylem hakkı bir insan hakkı olarak kabul edilmekte ve grev yanında protesto eylemleri, işi yavaşlatma gibi eylemlerde sayılmaktadır. 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhinde verdiği bir kararında toplu iş sözleşmesi ile bağlantılı olmayan ve bir günlük genel grevin hükümet tarafından yasaklanmasını ve katılanlara disiplin cezası uygulanmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin bir ihlali olarak değerlendirmiştir. 
Dolayısıyla, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarını etkileyen veya işyerindeki uygulamalara yönelik olarak kısa süreli, demokratik bir hakkın kullanımı niteliğindeki protesto eylemleri toplu eylem hakkına dahildir. 
Yargıtay da kararlarında bu hususu dile getirmekte ve “Uluslararası normlar uyarınca demokratik bir hakkın kullanımı şeklinde protesto eylemleri barışçıl nitelik taşıdığı ve ölçülülük ilkesine uygun olmak şartıyla yasa dışı eylem olarak değerlendirilmemelidir” şeklinde kararlar vermektedir. (Yargıtay 7. HD, 04.06.2014 Tarih, 2014/7643 E, 2014/ 12368 K; 2014/ 7358 E, 2014/ 13055 E.)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...