06 Kasım 2014 01:00

Saraylar ve saltanat

Saraylar ve saltanat

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2015 yılında memura enflasyon farkı vermeyeceklerini açıkladı. Bakan “Memur maaşını yüzde 8.5 arttıracağız, zaten enflasyon da o civarda sıfıra sıfır elde var sıfır” demeye getiriyor.
Enflasyon hesabının her zamanki gibi memurun ve emekçilerin tüketimine ilişkin gerçek fiyat artışları ile aynı olmadığı biliniyor. Cezalar ve harçlara yüzde 10-15 zam yapılacağı söyleniyor.
Fakat nasıl hesap yaparsanız yapın 2015 yılında memurun geliri reel olarak azalacak.
AKP Hükümeti memur maaşlarını reel olarak azaltırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ak sarayına ve yeni uçağına yaklaşık 2 milyar lira veriyor.
AKP Hükümetinin tercihi milyonlarca memurun açlık ve yoksulluk sınırındaki maaşının arttırılması değil, bir padişah gibi davranan Tayyip Erdoğan’ın saltanatına milyarlar harcanmasıdır.
Erdoğan’ın sarayı ve uçağına ödenen paranın cari açığın yüzde yedisi kadar olduğu hesaplanıyor.
Erdoğan’ın fantastik Suriye politikasının maliyeti ise 3 milyar liradan fazlaya mal olmuş.
Hesap çok basit ve çok açık.
Halktan toplanan vergiler, halk için değil; saltanat için harcanıyor. Osmanlı Saltanatı’nın müsrif padişahlarının yaptığı gibi.
Saltanatın kaldırılıp cumhuriyet sistemine geçilmesinin bir gerekçesi de, her kademede yöneticiden “millet”in hesap sorabilmesi idi. Saltanatın kaldırılışından yaklaşık yüzyıl sonra, yeni padişah heveslilerinden hesap sorulamıyor. Örtülü ödenek tarihte hiç görülmediği kadar arttırılmış. Bu paraların nereye harcandığı bilinmiyor.
Halkın bilinç düzeyi padişahların saltanatının sürdüğü günlerdeki düzeylerde değil herhalde.
Umudumuz, yeni padişahların da saltanatının yıkılması. Hesap vermeyen, hesapsız harcayan  padişah heveslilerinden umudumuz halkın hesap sormasıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa