27 Ekim 2014 02:00

‘Utanmıyor musunuz?’ diye sormak

‘Utanmıyor musunuz?’  diye sormak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Milletvekillerinin önümüzdeki yıl, ne kadar maaş alacaklarının belli olduğu saatlerde acı bir haber geldi.
Haber şöyleydi: Topladığı odunları sahil yakınına istiflerken arkasından gelen dev dalga Pakize Yılmaz’ı denize sürükledi. 4 çocuk annesi talihsiz kadın kocasının gözleri önünde kayboldu.
Odunun kilosu 30 kuruş. Eğer ölmeseydi, Pakize’nin akşama kadar toplayabileceği odun en fazla 100 kilo olabilirdi. 100 kilo odunun karşılığı ise 30 lira.
30 lira için öldü Pakize. İnsanların 30 lira için hayatını kaybettiği bir ülkede iktidar partisi milletvekillerinin maaşına önümüzdeki yıl kıyak bir zam yaptı.
Milletvekilleri önümüzdeki yıl 15 bin lira maaş alacak.
Yetmedi hükümet milletvekillerinin emekli aylığına da yüzde 9.5 oranında bir zam yaptı.
Böylece, son zamla birlikte, emekli vekil gözüküp şu an Mecliste olan vekillerin maaşı 23 bin 200 liraya ulaşacak.
Mecliste 400’e yakın emekli vekil var. Bu şahıslar 23 bin 200 lirayı cebe indirecek. Birilerini 30 lira için canını riske etmek zorunda bıraktığınız bir ülkede bu kadar para almaktan utanmıyor musunuz?
Ülkedeki 11 milyon emekliye yüzde 3+3 bir zam öngörüyorken, kendinize yüzde 9.5’luk bir artış yapmaktan utanmıyor musunuz?
Üstelik bu parayı ödenekler, yolluklar hariç alacaksınız. Şu anda, normal bir emekli çalıştığında, emekli maaşının yüzde 15’i Sosyal Güvenlik Destekleme Primi olarak kesiliyor. Milletvekili emeklileri için böyle bir durum söz konusu değil.
Hem vekil maaşı hem de kesintisiz emeklilik maaşı alırken, bu ülkede emekli olduktan sonra geçinemediği için çalışan kesinti yaptığınız emeklilerden hiç utanmıyor musunuz?

BİZ SAĞLIKTA BOĞULURKEN
Vekillerin yılda iki maaş tutarında özel telefon parasını Meclis ödüyor. Her milletvekiline sekreter, danışman, şoför tahsis ediliyor.
Vekiller kırmızı pasaportları sayesinde her ülkeye “vizesiz” giriş yapabiliyor. Uçağa binerken VIP (çok önemli kişi) ayrıcalığına sahip.
Vekillerin kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin; yurt içi ve yurt dışı, ilaç ve tedavi giderleri sınırsız olarak karşılanıyor. Ama iş vatandaşa gelince, vatandaşın sağlık için ödediği fatura her geçen gün kabarıyor.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının, Türkiye’de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar adlı raporuna göre de vatandaşın cebinden ödediği sağlık harcamaları tutarı hızlı bir şekilde artıyor: “Vatandaşın cebinden sağlık harcamaları için ödediği tutar bir yılda 14 milyar liraya yaklaştı. Çalışan ve emeklilerden halen 10  farklı  isimle katkı payı istenirken, para ödemekten kurtulmak isteyen vatandaş hastanelerin acil servislerine yöneldi. 77 milyon nüfuslu Türkiye’de hastalar bir yılda tedavi için 90 milyon kez acil servislere gitti.”
Bu tabloya rağmen, 1 Ekim’de yürürlüğe koyduğunuz uygulama ile bir çok ilacı karşılamaktan vazgeçtiniz. Vatandaşı ameliyat malzemelerini bile cebinden karşılamaya mecbur bıraktınız.
SGK’nin ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar binlerce hastayı mağdur ediyor. Evrensel’in bugünkü, “Asgari ücretlinin sağlık isyanı” haberi sadece bunlardan biri. Haberde görüldüğü gibi asgari ücretliyi 300 lira ödemekle sakat kalmak arasında bıraktınız.
Sülaleniz bedava sağlık hakkından yararlanırken asgari ücretliye reva gördüğünüz durumdan utanmıyor musunuz?

MEMURA REVA GÖRÜLENE BAK!
Bütçede vekillere bol kepçe çalışan hükümetin kurmayları memur mesai ücretlerine ne kadar zam yaptı dersiniz?
Sadece 9 kuruş.
Memurların fazla mesai ücretleri, yeni yılda 9 kuruş artarak 1 lira 63 kuruşa yükselecek.
Bir saatlik fazla çalışmanın karşılığının bu kadar düşük olmasından, 2 lirayı dahi bulmamasından utanmıyor musunuz?
Yolsuzluk dosyaları karşısında ‘Biz yargılanıp aklanmak istiyoruz’ bile diyemeyen...
Sayıştay raporlarına yansıyan birçok usulsüzlüğü, vurgunu kamuoyundan kaçıran...
‘Bu kadarı da yüzsüzlük’ denilecek pek çok işe imza atan icracıların elbet de utanmalarını beklemiyoruz.
Ama bilinsin ki... Hesap günü gelene dek hafızaların taze kalması uğruna, ‘utanmıyor musunuz?’ diye sormaktan da geri durmuyoruz!


CUMHURBAŞKANI KAÇ ASGARİ ÜCRETLİ EDER?
Yeni bütçeye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşı 3 bin 800 lira artacak. Böylece cumhurbaşkanının maaşı 1 Ocak’tan itibaren 43 bin 750 lira olacak.
Ülkenin en tepesindekiyle resmi olarak ücret sıralamasının en altındaki asgari ücretliyi kıyaslarsak 40 kattan fazla bir fark çıkıyor.
Cumhurbaşkanı 40 asgari ücretliden fazla maaş alıyor.
Kimse, Maliye Bakanı gibi çıkıp, “1 kişinin maaşından ne olur?”, “Ya da 550 vekilin maaşını çok artırsak bütçede ne kadar yer tutar ki” ve benzeri sorular sormasın.  
Kişi başına milli geliri bu ülkeye göre çok daha fazla olan ülkelerde bile bu rakamlar yok.
Fransa’da mesela fark bizdeki gibi 40 değil 10...
İngiltere’de 10 bile değil.
Türkiye’de asgari ücretin cumhurbaşkanı aylığına oranı sadece Avrupa ülkelerinin değil ABD’nin bile çok gerisinde.
Türkiye’nin milletvekillerine ödenen maaşlar konusunda da dünyanın en ayrıcalıklı ülkelerinden biri olduğu da gerçek.
Şimdi bu ayrıcalık sorgulanmasın mı?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa