25 Ekim 2014 00:02

Multimedya ve Linux

Multimedya ve Linux

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Youtube, Vimeo, sosyal medya falan derken evde hazırlanmış video ve ses dosyaları da İnternet’in ayrılmaz parçalarından biri haline geldi. Profesyonel endüstri yazılımlarını bir yana bırakacak olursak Linux uzunca bir süre video ve ses işleme alanında görece yetersiz kaldı. Bu durum son birkaç yılda değişti. Bugün video ve ses alanında pek çok yazılımı bir araya toplayıp, kendilerini bir multimedia stüdyosu olarak sunan Ubuntu Studio ve dyne:bolic gibi Linux dağıtımları bile mevcut. Bu yazıda kısaca tanıtacağım yazılımların pek çoğu yaygın Linux dağıtımlarının kendi paket depolarında mevcut. Mevcut olmayanları da fazla zorlanmadan kaynak kodundan derleyebilirsiniz.
LiVES: Linux Video Editing System, gerçek zamanlı - doğrusal olmayan bir video editörü. Klavye tabanlı video düzenleme desteği, gerçek zamanlı efektler ve yaygın video formatlarını desteklemesi sayesinde LiVES ile kendi videolarınızı kolayca hazırlayabilirsiniz.
Cinelerra: Cinelerra Linux için yazılmış en gelişmiş doğrusal olmayan video editörlerinden biri. Cinelerra’nın üç temel işlevi var: Video aktarımı, video birleştirme ve video düzenleme. Cinelerra bu üç temel işlevi de video ve ses kaynağının örnekleme kalitesinde yaparak kendisi ile hazırlanan videoların, kaynaklarının kalitesinin altına düşmesini önlüyor.
Emoc: Emoc ffmpeg ve mencoder için basit bir önyüz. Emoc’u kullanarak videolarınızı bir formattan diğerine kolayca çevirebilir, videolarınızın çözünürlüğünü ve kalitesini ayarlayabilirsiniz. Bunların dışında Emoc ile birden fazla video dosyasını birleştirebilir ya da bir video dosyasını kırpabilirsiniz.
GIMP-GAP: GIMP-GAP, GIMP 2.6 ve üzeri versiyonları için hazırlanmış animasyon eklentilerini bir araya toplayan ve GIMP ile kare kare animasyon hazırlamanıza olanak tanıyan bir eklenti paketi.
Kdenlive: KDE Non-Lineer Video Editor, çok kanallı ve doğrusal olmayan bir video editörü. Pek çok yeni video teknolojisini de içermesi, video editörler arasında iyi bir yere oturmasını sağlıyor.
Audacity: Tam donanımlı ses editörü. Audacity ile ses kaydı, ses işleme ve ses dosyalarını bir formattan bir diğerine dönüştürme oldukça kolay.
POV-Ray: The Persistance of Vision Raytracer, oldukça yüksek kalitede üç boyutlu grafikler hazırlayabilirsiniz.
Luminance HDR: Luminance HDR ile JPEG, 8 ya da 16 bit TIFF ve RAW fotoğraflarınızdan kolayca HDR fotoğraflar oluşturabilirsiniz.
Blender: Blender üç boyutlu tasarımlardan üç boyutlu animasyonlara kadar, üç boyutlu hemen her şeyi hazırlayabileceğiniz bir program. Sintel, Big Buck Buny ve Tears of Steel gibi oldukça kaliteli bazı animasyonların Blender ile hazırlandığı göz önünde bulundurulduğunda Blender ile yapılabileceklerin sadece hayal gücünüz ve zamanınız ile sınırlı olduğunu rahatça söyleyebiliriz.
Ardour: Ardour, bir müzisyenin Linux altındaki olası bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hazırlanmış bir program.
Bütün bu programlar ve daha fazlasına Linux altında kendi dağıtımınızın paket yönetim sistemini kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...