24 Ekim 2014 00:34

Doğu Avrupa’nın Ortadoğu olması yakındır

Doğu Avrupa’nın Ortadoğu olması yakındır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Doğrusunu sorarsanız, Ukrayna’daki gelişmelerle birlikte Doğru Avrupa çoktan Ortadoğulaşmış bulunuyor. NATO şemsiyesi altında birleşen emperyalist devletler halkları birbirine düşman ederek ekonomik, siyasi ve askeri çıkarlarını geliştirmenin derdindeler. Asıl amaçları elbette bu bölge üzerinde Rusya’nın her türlü etkisini zayıflatmak.
Bunun yolu da son NATO zirvesinde açıkça düşman ilan edilen Rusya’yla gerilimi artırmaktan geçiyor.
Son bir hafta içinde yaşanan ya da yaşandığı ileri sürülen iki olay, kısa dönemde Doğu Avrupa’da provokasyonlar serisi üzerinden Rusya’yla gerilimin tansiyonunun artırılacağı ve bunun üzerinden NATO’nun kendisince Rusya’ya haddini bildirmek için fırsat kollayacağını gösteriyor.
Birinci olay İsveç’te yaşandı.
Tam bir haftadır İsveç donanması, hava kuvvetleri ve basını ülke kara sularına izinsiz girdiği, başkent Stockholm’e yaklaştığı ileri sürülen Rus denizaltısını arıyor. Bir vatandaşın ihbarı üzerine başlayan arama tarama çalışmalarından bir sonuç elde edilebilmiş değil. Aramalar bugüne kadar “en büyük askeri” operasyon olarak adlandırılıyor.
Buna rağmen denizaltı sırra kadem basmış. Balık değil, koskoca bir denizaltını hep birlikte aramaya devam ediyorlar.
Çıkarılan yaygara vesilesiyle bu arada İsveç ordusu adeta Rusya’ya karşı gerçekten savaşıyormuş gibi tatbikat yapıyor. İsveç halkına Ruslar’ın istihbarat toplamak için denizaltı gönderdiği propaganda edilerek, tarihten gelen “Rus fobisi” yeniden körükleniyor. Ve İsveç’in Rusya’nın hedefinde olduğu iddia ediliyor.
Rusya Savunma Bakanlığı iddiaları yalanlayarak, “Bizim orada denizaltımız yok, Hollanda’nın olabilir” diyerek bir ipucu da verdi.
Ama, İsveç ordusu ülkenin kara sularında Rus denizaltısını bulana kadar aramaya devam edecekmiş. Bu arada ispatlanamayan, uydurma söylentiyle başlayan arama nedeniyle dünya aleme de rezil oldular.
İkinci olay İsveç’in karşı yakasındaki Estonya’da yaşandı.
NATO’ya ait savaş uçaklarının salı günü Rusya’ya ait II-20 tipinde bir istihbarat uçağını Baltık Denizi üzerinde yakaladığı ajanslar tarafından “önemli haber” diye geçildi.
Derhal Rusya Büyükelçisini çağırarak bilgi isteyen Estonya Hükümeti, Rus istihbarat uçağının “yaklaşık bir dakika” boyunca ülkenin hava sahasında dolaştığını savunuyor.
Yanlış okumadınız. Evet, “yaklaşık bir dakika boyunca”... Bu iddia her iki ülke arasında “diplomatik krize” yol açtı.
Rus uşağını yakalayan NATO F-16 savaş uçaklarının Litvanya’dan kalktığı Rus Ria Novosti ajansı tarafından duyuruldu.
Bu durumda insan merak ediyor. Bu “bir dakikaya yakın” süre içerisinde Portekizli pilotların kullandığı NATO’ya ait uçaklar Litvanya’dan kalkıp nasıl Estonya hava sahasına ulaştılar... Yoksa bu NATO uçakları hep Rusya hava sahasının yakınında mı dolaşıyor da bir tesadüf sonucu mu istihbarat uçağını yakaladılar... Bunlar elbette bilinmiyor.
Bilinen şu ki; NATO Baltık ülkeleri üzerinde “kuş” dahi uçurtmuyor.
Rusya Savunma Bakanlığı derhal Estonya hava sahasının ihlal edildiği yönündeki iddiaları yalanladı ve uçağın Baltık Denizi üzerindeki tarafsız bölgede dolaştığını savundu.
Görülebileceği gibi her iki durumda da NATO ve NATO üyesi ülkeler “sudan ve havadan gerekçelerle” Rusya’ya dalaşmaya ve bölgede tansiyonu artırmaya çalışıyorlar.
Bütün bunlar elbette tesadüf değil. NATO tarafından planlanmış bir stratejinin ilk hamleleri olarak karşımıza çıkıyor.
ABD ve NATO’daki müttefikleri, gelecekte Baltık Denizi’nde ve Doğu Avrupa’da Rusya”yla kapışmaya hazırlanıyorlar. Ekonomik ve siyasi olarak Rusya’nın etkisinde olan ya da olma ihtimali bulunan ülkeleri kesin olarak kazanmak için şiddete başvurmaya hazır olduklarını söylemek istiyorlar. Hal böyle oyunca da bugün Ukrayna’da yaşananların bir benzerinin önümüzdeki süreçte Beyaz Rusya’da, Moldavya’da, Gürcistan’da yaşanması kuvvetle muhtemel görünüyor.
Şimdi NATO, Rusya ile tartışmalı olan ülkeleri üye yapmanın hesapları yapılıyor. Pazar günü yapılacak genel seçimlerden sonra Ukrayna’nın NATO’ya üye yapılması yüksek sesle ifade ediliyor. Yine tartışmalı ülkeler olan Moldavya ve Gürcistan’ın da NATO üyesi yapılması tekrardan gündeme getirildi.
Öyle anlaşılıyor ki; NATO, Rusya’yı gerilim ve kamplaştırmayı körükleyen bir sarmalın içerisine çekerek, karşılıklı restleşmeler üzerinden planlarını hayata geçirmeye çalışacak. Bunun için de kamuoyunda ve halkların nezdinde haklı görünmek için pek çok provokasyon tezgahlamaya devam edecek.
Bütün bunlar, Doğu Avrupa’nın fazla uzak olmayan süre içerisinde NATO tarafından Ortadoğu gibi sürekli çatışmalı bir alan haline getirmek istediğini gösteriyor.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...