24 Ekim 2014 00:33

Timokrasi: 17 Aralık, 25 Aralık, şeref, savaş, hırsızlık

Timokrasi: 17 Aralık, 25 Aralık, şeref,  savaş, hırsızlık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Platon’un “Devlet”inde
Yöneticiler olacak, erdemi bilgelik olan,
Besleyiciler olacak, erdemi çalışkanlık olan,
Koruyucular olacak, erdemi yiğitlik olan.
Dahası da olacak. Antik Yunan ve Roma’da köleler olacak, erdemi sadakat ve hizmet olan.
Platon, hırsızlığı erdem saymıyordu. Zaman ilerliyor, yaşam oluş, bozuluş ve yeniden kuruluş içinde. Hareket (değişme) yaşamın cevheri, erdemler de değişiyor.
Artık;
Yöneticiler olacak, erdemi yiyicilik/hırsızlık olan,
Koruyucular olacak, erdemi rüşvet/yaltaklık olan,
Besleyiciler olacak, erdemi itaat/kulluk olan,
Okullar olacak, erdemi cehalet olan,
Savcılar olacak, erdeme ihtiyaç duymayan.
Böyle bir devlette aslında erdemlere de ihtiyaç kalmayacak.
Marx, giriyor araya, erdemsiz devletlerin erdemini buldum ben diyor, erdemsizliğin erdemi artı değerdir.
Platon’dan bu yana 2 bin 4 yüz yıl geçmiş, 2014 ekimi. Akşam saatleri yaklaşmış, Ortadoğu’nun kasveti, günün kasvet ve yorgunluğu çökmüş üstüme, kokuşmuşluk kokuyor her yan. İstanbul’dan amcam gelmiyor, savcılar var, hırsızlık haksız takip edilmiş, hırsızlık hırsızlara haber vermeden takip edilmiş, biraz da fazla takip edilmiş, çocuklara ayıp olmuş, bakana, başbakana ayıp edilmiş gibi bazı gerekçeler söylüyor, biz de takipsizlik verdik diye ekleyiveriyor.
Bu içtihadı esas alırsak okullarımızın alnındaki yazıları şu şekilde değiştirebiliriz: “Hayatta en hakiki mürşit, hırsızlıktır.” Comte’un pozitivist takviminin dört yılda bir gelen 29 Şubat’ı “Evrensel Kadınlar Günü” idi. Comte’un takvimine Kılıçdaroğlu’nun teklifi ile bir bayram daha eklemek gerekiyor: “17-25 Aralık Kadim Hırsızlar Bayramı”. Tam bir haftalık da tatil ilan edilmeli. Bütün polisler Silivri’ye veya Bayrampaşa’ya bayram tatiline gönderilmeli.
Platon’un korucuları, koruyacakları krala ortak/paralel hale gelmiş, olacak iş değil, erdemsizlik bu. Koruyucular savaşa gönderilmeli, yöneticilere şan, şöhret, ganimet gerek.
Adaletin gözü kör mü bilmiyorum, ama paranın bir değil iki gözü birden sonuna kadar açık, ne ulusal veya uluslararası yasa ne cami duvarı ne de yasa dinliyor. Sahip olunan servet kadar söz hakkı var, o halde çalmayanların hiçbir söz hakkı yok. Çalanlar devletlerin en üst tabakalarını, çalışanlar en alt tabakalarını oluşturuyor.
Bir arkadaş, nevri dönmüş, bir şeyler söylüyor: “Tam bir timokrasi. Platon az bile yazmış.”
Timokrasi. Yeni bir şey değil. Vardı da yazdı Platon da. Erdemsizlerin, şerefsizlerin para, şan, şöhret, zafer, ganimet peşinde koştukları, bunlarla şereflendikleri rejim idi timokrasi. Atina bozuluyordu. Platon kaygılı idi.
Emperyalizm en büyük hırsızlık. Hırsızlar Ortadoğu’ya üşüşüyor. Kimin eli kimin cebinde, kim kimi vuruyor, hem çok belli hem de sanki belli değil, Başkanlar birbirini arıyor. Timokrasinin bile bir erdemi, bir şerefi vardı, şimdikinin erdemi şerefi de belli değil.
Platon bozulan Atina’yı kurtaramadı. Allah Ortadoğu’yu kurtarsın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...