23 Ekim 2014 00:36

İki kuş

İki kuş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bölgede IŞİD terörü artarak devam ediyor. Siz bakmayın IŞİD ile mücadele için kurulduğu söylenen uluslararası koalisyona. Güney Kürdistan topraklarında yayılan ve Şii ve Türkmen bölgelerine doğru kayan IŞİD saldırılarından bölgede yaşayan halk  dışında herkes memnun.
Bir taşla iki kuş vurdukları için Avrupalı ortaklar memnun. Birinci kuş kaçak petrol satışından elde edilen milyonlarca dolar tutarındaki paraları bölgede çarpışanlara illegal olarak sattıkları silahlarla geri almaları. İkinci kuş, ülkelerindeki radikal cihatçıların bölgeye gitmesine göz yumarak onların şehit olmalarını seyahat özgürlüğü kapsamında destekliyor olmaları.
Rusya memnun. Esad’a gücünün yetmeyeceğini anlayan IŞİD’in saldırılarını Esad muhalifi olan diğer odaklara kaydırması Rusya’yı rahatlattı. Hele Rusya için her zaman tehlike olan Çeçenlerin, Kafkasyalı cihatçıların IŞİD’e  katılıp şehit olma hevesleri Rusya’yı daha da mutlu ediyor. O da bir taşla iki kuş peşinde.
ABD memnun. Gerçek bir savaş tatbikatını, silah denemelerini kendi askerini tehlikeye atmadan gerçekleştiriyor. İstese süpürme operasyonu bile yapabilecek ateş gücü olmasına rağmen (Irak’a bir gecede binlerce bomba attığı düşünülürse) günde bir, iki bomba atarak durumu idare ediyor. Güçsüz tarafı “Öldürmez süründürür” kadar destekleyip savaşın uzamasını sağlıyor. O da ülkesindeki cihatçıların bölgede şehit olmasından mutlu.
Türkiye Esad plağına takılmış. Olmayan ÖSO ile yatıp ÖSO ile kalkıyor ve Kuzey Suriye’de Kürtlerin azalmasından çok şikayetçi görünmüyor. Gençliklerinden kalan ruhani bağları ile IŞİD’e sempati duyan yöneticilerinin, ABD baskısı ile Kürtlere destek sağlamak zorunda kalmaları ve seçimlerde göz diktikleri milliyetçi oyları alamayacak olmaları dışında bir sıkıntıları yok.
Esad memnun. Ülkesinin bir bölümünü eski Roma arenalarına dönüştürmüş. Kendisine muıhalif olan güçlerin kontrollü şekilde birbirlerini yok etmelerini zevkle seyrediyor. Ülkesinin kalan bölümünde hayat tüm ışıkları ile devam ediyor. Düşman seyreltilince gidip duruma el koyacak.
İran memnun. Bölgenin en önemli gücü olduğunu, İran’a rağmen hiç bir şey yapılamayacağını göstermiş oldu.  
IŞİD memnun. Kadın Kürt savaşçılar tarafından vurularak bu hakkı kaybedip telef olanlar dışında kalanlar nasıl olsa doğrudan şehit unvanı ile cennete gidecek.
Olaylar şimdilik saadet zinciri gibi. Savaş ekonomisi zengini daha zengin yapıyor. Paralar kazanılıyor, ticaret dönüyor. Bölgede insan kaybından bahseden yok. Sanki bilgisayar oyunu gibi. Bitmek bilmeyen mühimmat (mermiler, bombalar), hiç bahsedilmeyen ölümler.  
Başta ABD, IŞİD karşıtı koalisyon ülkeleri boşuna “Bu savaş çok uzun sürecek” demiyor.   

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa