18 Ekim 2014 00:11

Artvin-Çoruh Üniversitesi zenginliği

Artvin-Çoruh Üniversitesi zenginliği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Artvin-Çoruh Üniversitesi, 15-17 Ekim tarihleri arasında fevkalade zengin içerikli bir Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleştirdi. Üç gün devam eden kongrede, yabancı konuklarla ülke akademisyenleri buluştuğu gibi, ülkenin çeşitli yörelerinden katılan genç akademisyen meslektaşlar da bir araya gelip çalışmalarını sergileme ve fikir alış verişinde bulunma şansını yakaladı. Artvin-Çoruh Üniversitesi böylesi geniş katılımlı bir kongre konuklarına ev sahipliği yaparak, ülkemiz akademik yaşamında çok önemli bir adım atmış oldu. Bu güçlü atılım için Üniversite Rektörü Profesör Mehmet Duman başta olmak üzere, tertip organizasyonunda emeği geçen tüm Akademisyen dostlar gerçek bir teşekkürü hak etmiş bulunuyor.
Üç gün devam eden kongrede iki yabancı akademisyen güncel hararetli tartışma alanı olan “küreselleşme ve finansal kriz” konularında ufuk açıcı tebliğler sundu. Bireysel sunumlar seanslarından birine Profesör Erinç Yeldan Türkiye ekonomisinin gelişme trendi üzerine çok kapsamlı ve açıklayıcı bir tebliğ ile katıldı. Profesör Yeldan tebliğinde, Türkiye’nin düşük kur politikası ile sıcak paraya dayalı süreci ısrarla sürdürerek,böylece sanayisizleşme politikasına saplandığını ifade etti. Orta gelir tuzağına henüz tam olarak girmemiş olmakla beraber, tuzağın hemen ucunda bulunduğunu belirten Yeldan, uygulamada ısrarlı olunan politikalarla tuzaktan kurtulmanın olanaklı gözükmediğini kaydetti.
Başka bir bireysel oturumda Kentleşme, Demokrasi ve Özgürlükler üzerinde aydınlatıcı bir konuşma yapmış olan Profesör İlhan Tekeli, 1946 yılından itibaren kentleşme çabalarını sürdüren Türkiye’nin, başlangıçta sermaye birikimi yetersizliği nedenine bağlı olarak çarpık ve gecekondu sistemine yönelmesini, günümüzde ise rant oluşturma ve paylaşma esasına dayalı çarpık kentleşmeye yönelme sürecini kendine has örnekleriyle anlattı. Kent kültürü ve demokrasi ilişkisine de değinen Profesör Tekeli, son dönemlerde yaşanan yerel yönetimler üzerindeki merkezi yönetim hakimiyetinin demokrasi ile bağdaşır bir yanı olmadığını ortaya koydu.
Kongrede çok sayıdaki katılımcı, paralel oturumlarla tebliğlerini sunarak, demokrasi, kentleşme, kadın konuları, çevre ve yeşil ekonomi tartışmaları gibi ülkemiz ve dünya kapitalizminin çok can alıcı meselelerini sunum ve karşılıklı tartışma ortamı içinde meslektaşları ile paylaştı.
Özellikle çevresel konumlu yeni üniversitelerde olmak üzere, genellikle üniversitelerde, bu tür toplantılarda karşılaşılan çok önemli bir mesele, yöre yöneticilerinin ve üniversite üst düzey akademisyenlerinin konular ve sunumlar üzerinde belli belirsiz otorite kurarak, sürecin ülkeye başat politikalara ters olmamasını sağlamaya yönelik müdahaleleridir. Üniversite muhtariyeti ve düşünce özerkliği ile bağdaşmayan böylesi müdahale girişimleri, kongreye yer tahsisinden, parasal olanaklar sağlanması vb. gibi çok çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Artvin-Çoruh Üniversitesi yönetiminin bu konudaki alışılmışın dışındaki hoş görülü tavrı, tüm diğer üniversitelerimize örnek teşkil edecek niteliktedir. Üniversitenin Rektörü, usulen bir açılış konuşmasını yaptıktan sonra seansları izlememe gibi bir saygısızlık göstermemiş, hemen tüm oturumları büyük bir dikkatle izleme saygısını sergilemiştir.
Artvin-Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman Hoca ve tüm değerli meslektaşlar, bu görkemli ve örnek organizasyonu fevkalade başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olmalarından dolayı gerçekten övgüye layıktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...