16 Ekim 2014 00:11

HSYK seçimleri

HSYK seçimleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve Hükümet temsilcilerinin tehdit içeren demeçleri ile Türkiye gündeminin ön sıralarına çıkan HSYK seçimleri geçen hafta sonu sonuçlandı.
Basına bakarsak HSYK’de AKP yanlısı üyeler çoğunluğu elde etti.
HSYK AKP için neden önemli, AKP neden HSYK’de yandaşlarının çoğunlukta olmasını istiyor.
Çünkü, yasama ve yürütmede çoğunluk olan, istediği yasayı çıkarıp, devlet çarkını istediği yönde çevirebilen AKP yargıda da istediği gibi kararlar çıkarmak, yargının yasama ve yürütmedeki çalışmalarına çelme takmamasını istiyor.
Bilindiği gibi AKP hükümet olduktan sonra ilk olarak önemli iktidar odaklarından birini, orduyu etkisizleştirdi. Bunu yaparken ABD, AB, liberaller ve Gülen Cemaatinin desteğini aldı. Demokratikleşme söylemini kullandı.
Daha sonra, ya da diğer taraftan devlet bürokrasisindeki ulusalcı, sosyal demokrat ve Alevi kadroları temizledi. Yerlerine AKP’li, Gülen Cemaati mensubu ve her türlü dini tarikat yanlısı kadroları yerleştirdi.
Bütün bunlar olurken, yargıda ulusalcı ve sosyal demokrat bazı unsurlar AKP’ye karşı bazı girişimlerde bulundu. Yargıtay cumhuriyet başsavcısı AKP’yi kapatma davası açtı. Anayasa Mahkemesi AKP aleyhine kararlar verdi. İdari yargı özelleştirmeler ya da ihaleler konusunda AKP’nin canını sıkacak kararlar verdi. Bunun üzerine bir Anayasa Referandumu ile Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nin yapısını değiştirdi ve bu iki kurumda egemen olmak istedi. Fakat, bu iki kurumda yandaşı olduğunu düşündüğü kadroların bir kısmı Gülen Cemaati yanlısı idi ve AKP’ye 17-25 Aralık sürecinde ihanet ettiler.
AKP, 17-25 Aralık soruşturmasından kurtulabilmek için bazı idari ve yasama hamleleri yaptı. Çok sayıda hakim, savcı ve polisin yerini ve görevini değiştirmeye çalıştı  fakat HSYK ve idari yargının engeline takıldı. HSYK ve diğer bir iki konu ile ilgili yasal değişiklikler yaptı Anayasa Mahkemesine takıldı. Bunun için günü gelen HSYK Seçimi AKP için hayati önem taşıyordu. AKP, öyle bir HSYK istiyordu ki, istediği hakim ve savcı istediği yere atansın, istediği hakim ve savcı istediği göreve getirilsin. İstediği hakim ve savcı HSYK tarafından cezalandırılsın, meslekten çıkarılsın. Böylece 17-25 Aralık soruşturması kapatılsın, ihale ve diğer idari işlemlerde yargıdan pürüz çıkmasın, istedikleri kişi ya da gruplar hakkında savcılar soruşturmalar açsın, hakimler mahkumiyet kararları versin.
HSYK AKP’nin etkisine nasıl girecekti. Birinci olarak 22 HSYK üyesinden 7’si  iktidar tarafından seçiliyor. Bu 7’nin 4’ü cumhurbaşkanı, 1’i adalet bakanı,1’i adalet bakanlığı müsteşarı ve 1’i yine iktidar tarafından atanan Adalet Akademisi tarafından seçiliyor. Yani, 7 üye iktidar yanında kabul ediliyor. Geri kalan 15 üyeden 7’sini daha hükümet aldığında HSYK’ye hakim olunmuş olunuyor. Önce yüksek yargıda seçimler yapılıyor. Yüksek yargı 5 üyeyi seçiyor. Yüksek yargıda yapılan seçimlerde 5’te 5 iktidar yanlısı olduğu söylenen adaylar kazanamadı. 10 üye yerel mahkemelerin  hakim ve savcıları tarafından seçiliyor. Bu 10 üyenin en az 5’i AKP yanlısı olduğu söylenen üyelerden seçilemez ise AKP’nin HSYK’ye hakim olamaması ihtimali Hükümeti ve Cumhurbaşkanını paniğe sürükledi. Havuç ve sopa politikası uyguladı. Hakim ve savcı maaşlarına zam yapacağını açıkladı ama bu zam HSYK seçiminden sonra yapılacaktı. Yani, AKP’nin istediği adaylar seçilmez ise maaşa zam unutulabilirdi. Bir de tehdit gündeme geldi. AKP’nin istediği adaylar seçilmez ise Anayasa değişikliğine gidilir ve HSYK’nin kuruluşu ve seçimi değiştirilirdi.
AKP’nin havuç ve sopası etkili oldu. AKP’nin desteklediği grup geçen hafta sonu yapılan seçimlerde 10’da 10 aldı.
Fakat yine de bir problem var. Yargı çevrelerinde bu 10 üyenin 10’unun da, yüzde yüz AKP’ye bağlı kalacağı konusunda kuşkular var. AKP yanlısı olduğu iddia edilen önceki HSYK’de olduğu gibi yeni HSYK’de de zaman ve konuya bağlı olarak AKP’nin hoşuna gitmeyecek kararlar ve uygulamalar çıkabilir deniyor. Bu çevrelere göre son seçilen on üyeden sadece 3’ü AKP’ye yakın. Diğer 7 kişi ülkücü ve sosyal demokrat.
AKP, HSYK’yi kazandı mı, kazanmadı mı? Sanırım onlar da kazandıklarından çok emin değil. Çünkü, HSYK yasasını değiştirmek hâlâ orta vadede gündemlerinde.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...