12 Ekim 2014 00:14

Sevgili Goddardcılar, öğrenciler, mezunlar, veliler, profesörler

Sevgili Goddardcılar, öğrenciler, mezunlar, veliler, profesörler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Nazik davetiniz için teşekkür ederim. Belki de bazılarınızın yaşından daha uzun bir süredir Goddard Koleji’nden uzak oldum.
Kampüste en son 70’lerde yürümüştüm. Şüphesiz, aradan oldukça uzun zaman geçmesine rağmen hala hatıramda, bazen kampüsleri bulut gibi dolduran esrar dumanı biçiminde korkak atmosferli rüyalarımda ziyaret ederim. Ancak beni gerçekten etkileyen şey, yeşil yaşam, çimlerin bolluğu, antik nöbetçiler gibi duran ağaçlar oldu. Vermont’un muhteşem dağlarının  sahip olduğu güzellik bir şehir adamı için nefes kesiciydi. Yatakhanemize dönmek için ormandan yürüdüğümüzü kristal belirginliği gibi hatırlıyorum bir de üçüncü dünya derslerini ve o ağaçların varlığında büyük sevinç duygularını hissettiğimi. Kaç yüzyıldır bu ağaçlar bu yeryüzünde durmuş? Aklım bu ormanda yürümüş olan Kızılderililerde haldı, bir zamanlar onların mokasen ayaklarının bastığı topraklara değmesinde. Bir zamanlar yüksek rakamlarla yaşamını sürdüren bu kalıntılar sadece babalarının topraklarından yok olmadılar. Onların bu topraklara gösterdiği saygı, toprak anayı kolektif sahiplenme ile birleştirilmişti.
Kampüsü her düşündüğümde yaşayan sınırsızlığın insan tarafından yapılan her şeyden daha kutsal olması beni hiç bir zaman bırakmadı. Ama tabii burada gerçekten önemli olan benim deneyim değil, seninki. Hepimizin bildiği gibi Goddard haklı olarak geleneksel olmayan öğretim yöntemlerinden odaklı olmasından ünlü. Öğrenciler burada eğitimin merkezinde dururular ve kalplerindeki bu belirli his için ısrarlı olmaları sağlanır. Onlara okumaları için sadece azmetmeyi veren tutku değil, ama bu okumaların geniş toplumda nasıl bir anlam kazanacağı ve nasıl etki yaratacağı da öğretilir. Evet, biliyorum bu bir basmakalıp okulu değil. John Dewey’nin (1859-1952) fikirlerinden derinden etkilenen Goddard, öğretmen ve öğrenci arasındaki mutluluğa ve o tek araca ulaşmayı hedeflemektedir. Birinin diğeriyle, zihnin hayatında oluşan sorulara en iyi şekilde nasıl anlamlı çözümler getirmesi öğretilir. (Devam edecek)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...