05 Ekim 2014 00:29

Mezarlıkların barışı

Mezarlıkların barışı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Nobel Barış Ödülü sahibi Barack Obama da yönetime geleli beri kralların sporunu hobi edindi: Savaş!
2008’deki başkanlık seçimleri sırasında Barack Obama, seçmenlerinin çoğu tarafından barışın adayı olarak göründü. En azından çoğu seçmeninin hayal aleminde eğitimli, alternatif düşünceli, savaş hırsıyla sağı solu deviren George W. Bush’un tam zıddı olan biriydi.  Başkanlığının birbuçuğuncu döneminde geriye bakanlar aslında Bush’un o kadar da kötü olmadığını  düşünüyorlar.
ABD’nin dördüncü Nobel Barış Ödülü sahibi başkanı olan Obama (Daha önce Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson ve  Jimmy Carter bu ödüle layık görülmüştü) savaşın cazibesinden kendini kurtaramadı.  Barış Ödülü’nü almasına rağmen görev süresinde, barış-gerçek barış- Beyaz Saray’a erişemedi.
Modern teknoloji, özellikle de dron teknolojisi (insansız  silahlı hava araçları)  savaş sürdürmeyi kolaylaştırdı.  Afganistan, Irak, Libya, Somali, Yemen ve Pakistan ABD dronlarıyla bombalandılar.  10 Eylül’de ‘www.alternet.org’ sayfasına Nicoles Davies tarafından  “11 Eylül’den bu yana hasta ABD dış politikası-Obama döneminde de devam etti- bir milyon kişiyi öldürdü ve IŞİD’i yarattı” başlıklı bir yazı eklendi. Yazıda ABD’nin adı geçen ülkelere 94 binin üzerinde dron saldırısı gerçekleştirdiği belirtiliyor. 94 binin üzerinde!
Bu saldırılarda ne kadar insan öldürüldü? Bilmiyoruz, öğrenme arzumuz da pek yok.  Makalede yuvarlak bir rakamdan söz ediliyor, bir milyon kişiden... Bir milyon? Onları savaşın yan etkileri olarak tanımlıyoruz, tamam mı? Mezarlık sessizliği de bir nevi sessizlik değil mi? Bir nevi barış işte!
Obama birazcık daha fazla barış sağlamak istedi ama başkanların seçildikten sonra görkemli emperyalist savaş güçlerini denemek için bekleyecek sabırları kalmıyor. Obama’nın yeni savaşı göreli küçük bir örgüte IŞİD’e karşı. Bu örgüt ise ABD, İngiltere ve Pakistan haber alma teşkilatlarının kurdurduğu El Kaide’nin çocuğu...
Şimdi Obama, sadece karada savaş sürdüren IŞİD’e karşı havadan saldırıyor. Kendini yöneltilmesi kaçınılmaz olan sorulardan kurnazca kurtararak “kara saldırısı yok, sadece şiddetli hava saldırısı sürdürülecek” sözü veriyor.  
Yine de sürdürülenin adı savaş. Nokta!
Eski deyim güncelliğini koruyor: Savaş kralların sporudur!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...