28 Eylül 2014 00:13

Barak Hüseyin Obama'nın dönüşümü

Barak Hüseyin Obama\'nın dönüşümü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birleşik Devletlerin seçilmiş ilk siyah Başkanı Barak Hüseyin Obama’nın ülkenin en üst makamına gelmesiyle, bir zamanlar üçüncü dünya diye unuttuğumuz kimi yerlerde çılgın bir gurur hızla yayıldı: Kan bağından dolayı Afrika’da, babasının kökenlerinin orada olmasından dolayı Ortadoğu’da. Bu bölgeler için Obama’nın başkanlığa gelmesi çok büyük oranda önemli bir değişiklik olarak görüldü. Zamanında bu bölgeler için kabile, kavim ya da sülale en büyük kimlik göstergeleriydi. Obama, Arap toplumlarına büyük heyecan veren Kahire’deki konuşmasını yaparken, değişiklik fikri olanaklı görünüyordu.
Güç elitleri eğer kendi lehlerine değilse değişimi desteklemez. Obama’nın yükselişiyle şoka uğrayan ekonomik ve politik güçler, dış politikada önceliklerini savunmak adına bu topluluklara karşı uzun savaşlar vermeyi öğrenmişlerdi.
Bush hükümetinin kurmaylarının, aklında şirketleştirdikleri? Savaşlar vardı ve Obama’nın “vatanseverliğine”, inancına, yeterliliğine ve dürüstlüğü üstüne kelime savaşları başlatmışlardı. Obama için zayıf, hafif dediler.
Sonra, Arap Yarımadası’nda önceleri el Kaide olarak bilinen IŞİD geldi. Karşı konulamaz bir cazibe sağlanmış oldu işte: Terörizm. Ve birden askeri-endüstriyel kompleks için bir ışık yanmış oldu. Yeni bir savaş doğuyor, bu şimdilik “hava saldırısı” olarak henüz sadece iki ülkede. Biz geri döndük: diğerlerini yönetme, diğer ülkelerin liderlerini belirleme hevesi veren eski emperyalist kaşıntı giderilmeli. Altı yıl sonra, Obama yönetimi iki Bush’un da daha parlak bir versiyonu gibi geliyor.
Yeniden, savaş.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...