26 Eylül 2014 00:09

Kardeş değiliz

Kardeş değiliz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnsanların inançları gereğince yaşama hakları vardır. Bu hakları temin etmek ise yaşadığımız çağda devletlerin güvencesi altındadır. Yasakçı zihniyete karşı mücadele edeceğini beyan ederek iktidar olan AKP’nin 12 yılda gösterdiği tüm özgürlük alanı ‘islami’ olmuştur.
Halk arasında ‘kendine müslüman’ diye tabir edilen bu yaklaşım AKP nezdinde ‘makbul vatandaş, birinci sınıf vatandaş’ olarak karşılık bulmaktadır.
Başörtüsü yasakçılığını hiçbir zaman savunmadığım halde tek taraflı olarak tüm uygulamalar gibi son yapılan uygulamalar da bizi zorla başörtüsü karşıtı yapmaktadır. Devlet Ana, Hükümet Baba evlatlarına farklı uygulama yapmaktadır. Kendi ailemizden biliriz, çocuklar arasında az biraz teraziyi tutturamazsak hemen kıskançlıklar devreye girer ve bu kıskançlık telefi edilemez ise kardeşler arasında düşmanlığa kadar gider. Bu gerçeği bilenlerin bu ülkede Alevilerin sokaklarda zorunlu din dersine karşı verdikleri mücadele, AİHM’de haklılıkları ve itirazları kabul görmelerine rağmen hâlâ görmezlikten geliniyor.
Hükümet yetkilileri orta öğretimde başörtüsü serbestisini ‘talep’ şeklinde açıklıyor. İyi de Alevilerin talepleri, Kürtlerin ana dili talebi ne oluyor? Yok! Çünkü biz öncelikli vatandaş değiliz. Çünkü biz asli unsur birinci sınıf vatandaş değiliz. Çünkü biz kardeş değiliz.
Kardeş olsaydık, bunca mücadelemiz, bunca talebimiz, topladığımız bir milyon imza, yaptığımız oturma eylemleri, yürüyüşler, mitingler, Danıştayda ve AİHM’de kazandığımız davalar yok sayılmazdı.
Kimse bize ‘Alevi kardeşlerimiz’ demesin, biz kardeş değiliz, hatta üvey kardeş dahi değiliz. Bu sözlerim sadece Hükümete değildir, kendisini düne göre daha fazla özgür hisseden, ülkeyi düne göre daha demokratik gören herkesedir.
Alevilerin ısrarlı taleplerini görmezlikten gelip başörtüsü serbestisini ‘talep var’ diyerek hayata geçirdiğiniz zaman Alevileri kardeş olarak görmeyi bir kenara bırakın doğrudan köle olarak görmektesiniz. Siz bu ülkenin asli unsuru, gerçek evladı, birinci sınıf vatandaşı biz Aleviler ise vergisini veren, askerliğini yapan köleleridir. İşlettiğiniz hukuk kardeşlik hukuku değildir, efendi-köle hukukudur.
Kürtlere de bunu yapıyorsunuz Alevilere de. Dahası Türk ve Sünni olmayan herkese karşı uyguladığınız hukuk kardeşlik hukuku değil efendi-köle hukukudur.
Bu şekilde davranarak sadece düşman yaratıyorsunuz. Şunu bilin ki bu düşmanlık sizi mutlu etmeyecektir. 90 yıldır uygulanan hukuktan nasıl kimse mutlu olmadıysa sizin yeni Türkiye’nizde uyguladığınız bu düşmanlık yaratan hukukunuzdan da kimse mutlu olamayacaktır. Bu düşmanlık tohumları bir gün sizin yakanıza yapışacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...