25 Eylül 2014 00:19

Ne değişti?

Ne değişti?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP, uzun süre direndikten sonra IŞİD’e terörist demeye başladı. AKP’ye sorarsan bunun nedeni Musul’da rehine alınan diplomat ve diğer personelin serbest bırakılması...
Gerçi o rehine olayı karışık. IŞİD Türkiye Musul Konsolosluğu’ndaki personeli, rehin mi aldı, yoksa Konsolosluğu boşaltmayın emri ile AKP onları rehin mi verdi tartışılır.
Rehinelerin durumu, Türkiye’nin IŞİD saldırıları karşısında sessiz ya da tarafsız kalmasının gerekçesini oluşturuyordu.
Şimdi ABD’nin öncülüğünde IŞİD’ e karşı bir koalisyon oluşturuluyor. AKP, bu koalisyonun bir süre sonra bölgenin yeniden oluşturulmasında rol oynayacağının farkında. Koalisyonun dışında kalmak istemiyor. Bunun için üç aydır çözemediği rehine sorununu birkaç gün içinde çözüverdi. Ve artık IŞİD’e terörist diyerek ve koalisyonun en hevesli ortağı pozisyonuna girerek, yeni rolüne soyundu.
AKP, terörist IŞİD’e karşı en önde savaşmaya talip iken, diğer taraftan koalisyon ortakları, özellikle ABD ile pazarlık yapmaya çalışıyor. Öncelikle ABD’den Fethullah Gülen’i istiyor. İkinci olarak, koalisyonun Suriye’ye karşı da harekete geçmesini istiyor. Üçüncü olarak da ROJAVA’da kurulan özerk devletin bitirilmesini istiyor. Bölgedeki petrol ile ilgili talepleri de cabası.
ABD, Erdoğan ve AKP’nin taleplerini karşılar mı? Göründüğü kadarıyla ABD’nin böyle bir niyeti yok. ABD, AKP’ye çok sıcak davranmıyor. Son iki senedir, bölgede kendi başına çevirdiği dolaplar için AKP’ye kızgın.
AKP’nin talepleri ile ABD’nin planları çok çakışmıyor.
ABD, Irak’ta Şİİ güçlerin daha da güçlenmemesi ve IŞİD’in Irak’ın Sünni kesiminin tek hakimi olmaması için Irak’ı yeniden yapılandırmaya çalışıyor. ABD için Suriye şu anda Irak’tan daha geri planda.
AKP’nin bölgede Kürtleri saf dışı bırakmaya çalışması, Çözüm sürecini bitirebilir ve Bölgede yeni durumlar ortaya çıkabilir.
AKP’nin bu bataktan kurtulmasının tek yolu, barış politikaları yürütmek. Bölge halklarına barış eli uzatmak, bölge halklarının haklarını teslim etmek, haklarına ve zenginliklerine göz dikmemek. Saldırıya uğrayan halklara yardım eli uzatmak vs.
AKP bu politikaya, barış politikasına dönmezse hepimizin işi zor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...