20 Eylül 2014 00:12

Okuru tıklamaya tahvil edenler

Okuru tıklamaya tahvil edenler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Google bir kaç gün önce başta hurriyet.com.tr, milliyet.com.tr, cnnturk.com.tr ve radikal.com.tr olmak üzere Türkiye’nin büyük haber sitelerinden bir kısmını, okurları ve arama motorlarını kandırdıkları için geçici bir süreliğine arama sonuçlarından ve Google News'ten çıkarttı.
Türkiye'deki haber sitelerinin trafiğinin ciddi bir kısmı arama sonuçlarından geliyor. Siteler açısından arama motorlarında daha üst sıralarda olmak daha fazla tekil kullanıcı, daha fazla sayfa görüntüleme, daha fazla tıklanma, daha fazla popülerlik ve daha fazla reklam geliri elde etmek anlamına geliyor. Ortada okuru umursamak gibi dert olmadığında, gazetecilik gibi bir dert kalmadığında ve "iki tıklama daha fazla almak" tek amaç haline geldiğinde yapılabilecek o kadar fazla sahtekarlık var ki: konuyla alakasız anahtar kelime bombardımanı, kullanıcıyı habere ulaşabilmek için sayfa sayfa gezmek zorunda bırakma, okuru aldatıcı başlıklar...
Google'ın temel itirazı anahtar kelime bombardımanına. Eğer “daha fazla” kelimeleri arama motorlarında çok aranan kelimeler olsaydı bu yazının ikinci paragrafı arama motorlarını yanıltıcı içerik sayılabilirdi. Elbette söz konusu siteler bunu “daha fazla” gibi popüler olmayan arama sorguları için değil, HD izle, canlı izle vb. popüler çok kullanılan arama sorgularını alakasız haberlerin üstüne yerleştirerek yapıyor. Amaç iki tıklama fazla almak. Sonuç webin can alıcı öğelerinden biri olan arama motorlarını sabote etmek ve gerçekten aranan sonucu sayfalarca geri itmek.
Mesele sadece Google'ın kaygılarıyla sınırlı değil. Söz konusu sitelerin sosyal medya hesapları da benzer durumda. Haberle ilgili merak uyandıran ama bilgi vermeyen “Flaş karar” ya da “şok açıklama” gibi bir kelime grubunun ardından gelen bir bağlantı. Diyelim ki haberi merak edip bağlantıya tıkladınız. Sitenin her tarafından üstünüze üstünüze gelen, gözünüze sokulmaya çalışılan ticari ya da kurumsal reklamlar. Eğer habere ekranın üçte birini kaplayacak kadar yer ayrılmışsa şanslısınız.
Onlar her şeyi tıklamaya tahvil etmeye çalışadursun, işi gerçekten haber ve habercilik olan siteler okurun daha rahat erişebileceği, sade, okuru taciz etmeyen tasarımlarla doğru bilgiyi okura en hızlı şekilde ulaştırabilmek için çaba sarfetmeye yani işini yapmaya devam ediyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...