13 Eylül 2014 00:05

Torbadan İnternet'in payına düşen

Torbadan İnternet\'in payına düşen

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birkaç gün önce bir torba yasa daha meclisten geçirildi. Alıştık artık, son dakikada eklenen maddeler torba yasaların fıtratında var. Bir maddeyi çok tartışılmadan, değiştirilmeden geçirmek istiyorsan son dakikada iliştirirsin bir torba yasanın sonuna. Son torbaya da bu şekilde atılan maddelerden bir kısmı da İnternet'i düzenlemeyi amaçlıyor. Yapılan son değişikliklere göre daha önce İnternet servis sağlayıcılarda (ISS) saklanan trafik bilgileri artık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) saklanacak. "Suç işlenmesinin önlenmesi" ve "milli güvenlik ve kamu düzenin korunması" gerekçeleri de TİB başkanının mahkeme kararı olmadan site kapatabileceği durumlara eklendi.
Çıkan kısmın özetini geçecek olursak İnternet'te izleme, takip ve sansür daha da artacak.
Daha önceki uygulamada İnternet trafik kayıtları ISS'lerde belirli bir süre tutuluyor ve bu kayıtlara ancak mahkeme kararı ile ulaşılabiliyordu. Mahkemelerin ulaşabildikleri kayıtlar da genelde bir yığın halinde herkesin kayıtları değil sadece söz konusu kararın etkilediği kişilerin kayıtları oluyordu. Şimdi bütün trafk kayıtlarının doğrudan devlet elinde toplanması bu kayıtların nasıl kullanılabileceğine ilişkin bir çok yeni olasılık doğuruyor. Hali hazırda zaten ellerinde olan kimlik verileri ile İnternet trafik verileri kolayca eşleştirilerek hemen herkesin İnternet'teki davranış profilleri, hangi sitelere girdikleri, belirli bir anda nerede oldukları gibi veriler kolayca elde edilebilir. Üstelik bu tüm veriye uygulanarak ülke genelinde bir fişleme ve profilleme kolayca yapılabilir. Bildiğiniz üzere çeşitli sitelerde anonim kalmayı başarabilmiş muhalif hesaplar var. Bu hesaplar TOR, proxy ve Vpn gibi çeşitli anonim kalma metodları kullanarak şimdiye kadar kimliklerini gizlemeyi başardılar. Ancak yeterli büyüklükte trafik verisi ile hesapların hareketleri eşleştirilerek eleme metodu ile bu hesapların dahi saptanması mümkün olabilir.
Biri iletişimin gizliliği mi demişti? Aman ha sesinizi çıkarmayın. iletişiminizin gizli kalmasını istemeyen "milli irade" tecelli ediyor şu an.
Bir de sansürü daha da kolaylaştırma meselesi var. "Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" bahanesini biz yasaklanan grevlerden biliyoruz. Söz konusu grevler olduğunda sermayenin işine gelmeyen hemen her yerde "milli güvenlik" şemşiyesi ile grevleri yasaklayıp patronları koruyanların aynı şemsiyeyi İnternet'te nasıl kullanacaklarını tartışmaya bile gerek yok.
Elbette anonim kalmak için üretilen çözümler şimdilik bir nebze de olsa korunma sağlıyor. Ancak bu metodların da güvenilirliği tartışmalı.
İnternet, merkezi olmayan dağıtık bir yapı. Şimdiye kadar İnternet'i merkezileştirmeye, izlemeye, takip etmeye ve sansürlemeye dair hemen her çabaya "İnternet'in kendi çocukları" bir şekilde cevap verdiler. Bu bazen yeni bir iletişim protokolü oldu, bazen bir yazılım, bazen İnternet üzerinden örgütlenen bir kampanya, bazen de sokak hareketi... Bu son çabayı da boşa çıkartmanın olanakları mevcut, yeterki beni izleseler ne olacak demeyelim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...