12 Eylül 2014 00:56

Oy yoksa imam hatip var

Oy yoksa imam hatip var

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Üsküdar Çengelköy’de Bahçelievler Mahallesindeki altı bin seçmen nüfuslu Ata 2 Sitesi ile Doktorlar Sitesi, Altınköy Sitesi sakinlerinin İmam Hatip meselesi ile ilgili olarak başları dertte. Sorun İmam hatip karşıtlığı değil, ilkokul yetersizliği!
Ata 2 Sitesi uzun uğraşlardan ve ödedikleri bedellerden sonra sitenin okul terk alanı olan araziyi İl Özel İdaresine ilkokul yapılması amacıyla erk ettiler. Ata 2 Sitesi malikleri buranın ilköğretim okulu olması için terkin ettiler ve bu amaçla siteye taşınan bile oldu. Çevredeki ilkokullarda yoğunluk had safhada olup sınıflar 40 ile 60 kişi arasında değişiyor.
Okul inşaatı hızla tamamlanıp bu yılki eğitim öğretim sezonuna hazırlanırken birden site sakinleri büyük bir sürprizle karşılaştılar. Okul ilkokul değil, imam hatip ortaokulu olarak açılacak. Bunu duyan site yönetimi ve site sakinleri soluğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde aldılar.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kendilerine iki bin beş yüz imza geldiğini ve talep üzerine okulun imam hatibe dönüştürüldüğünü söyledi. Adı geçen iki bin beş yüz imza soruldu, soruşturuldu imza sahipleri bulunamadı, bunun üzerine tekrar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gidildi ve imzaların okulun bulunduğu Bahçelievler Mahallesi’nden değil diğer mahallelerden geldiği söylendi. Bunun üzerine Bahçelievler Mahallesi apar topar hızlı bir imza kampanyası düzenleyerek bir haftada toplanan beş bin imzayla buranın, mahallenin ihtiyacı doğrultusunda tekrar ilkokul olmasını talep ettiler. Yanıt yine olumsuz!
Mahalleli ve site sakinleri bu defa Milli Eğitim Bakanına kadar ulaşıp dertlerini ve taleplerini anlattılar. Bakan ilgileneceğini söyledi ama okul imam hatip ortaokulu olarak kayıtlarını yapmaya başladı. Bölge Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt durumu Meclis gündemine taşıdı. Site sakinlerinin verdikleri bilgiye göre okula mahalleden herhangi bir kayıt yok ve tek tük kayıtlar ise mahallenin hayli uzağından ancak taşımayla gelinebilecek yerlerden. Bir tarafta mahalledeki ilkokullarda yoğun kayıt sıraları varken burada ise kayıt için veliler bekleniyor.
Amaç ne, nedir bu inadın ve yaşanan gerçeğin dışında davranmanın sebebi? Mahalle sakinleri bu sitelerin arasında bulunan ve muhtemelen ilkokul olarak açıldığı zaman çoğunlukla bu sitelerin çocuklarının gideceği okulun imam hatip olarak değiştirilmesinin tek nedenini buradan AKP’nin yüzde 25’den fazla oy alamaması olarak açıklıyorlar. Çünkü başkaca izah edilebilecek hiçbir geçerli sebep yok.
Bu durum karşısında mahalleli ve site sakinleri ne yapıyor; sayıları birkaç kişiyi geçmeyen kişinin uğraşısı da bitmiş durumda. Site yönetimi konuya ilişkin dava açacak ancak konudan doğrudan etkilenen aileler kılını bile kıpırdatmıyorlar. Tek yaptıkları şey yönetime gidip “Ayol bu nasıl iştir biz imam hatip istemiyoruz, biz ilkokul istiyoruz”dan öteye gitmiyor. Bekliyorlar ki birileri onlar adına sokağa çıksın, eylem yapsın, dava açsın, bedel ödesin. Terörist ilan edilecekse de onlar edilsin, mağdur edilecekse de onlar edilsin, bizim hanımefendiler, beyefendiler ise sadece şikâyet etsinler. “Ayol böyle olur mu, biz imam hatip istemiyoruz, bu ne biçim ülke, bu ne biçim Hükümet, bu ne biçim site yönetimi!”
Diğer taraftan ise Ümraniye Nihat Sami Banarlı İlköğretim Okulu’nun öğrenci ve velileri okulun imam hatibe dönüştürülmek istenmesine karşı verdikleri mücadeleyi kazandılar. Verilen mücadele sonucunda okulun imam hatibe dönüştürülmesinden vazgeçildi. Bunun gibi birçok örneğin olduğunu da biliyoruz.
Demek ki neymiş; direnen kazanıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...