12 Eylül 2014 00:45

Bakmak

Bakmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Önümüze bakarız. Ardımıza bakarız. Çevremize bakarız. Bizi bakmaya yönlendiren bir şeyler olur. Merakla bakarız, heyecanla bakarız, anlamsızca bakarız. Gördüklerimize güleriz, üzülürüz, umursamayız, önemseriz. Bakarak tanışırız, paylaşırız, kızarız. Tüm bu eylemlilik sürerken tek başımıza ya da birden çok kişi olabiliriz. Ortak duygu ve düşünceleri olanlar bir tarafa olmayanlar diğer tarafa saflaşırız.
Yukarıda bahsettiğim bakmak eylemine, bilgi, birikim, kültür ve ideolojiyi eklediğimizde, yani beyinsel fonksiyonlar bizlerin görmesini sağlar. Baktıklarımızı anlamlandırabilmek görmektir.
Dilan Saltık’ın gönderdiği fotoğraf yukarıda saydıklarımı düşündürdü. Bir çocuk ve kedinin pencereden dışarı sarkarcasına baktıkları ne ola ki? Yoldan geçen zerzavatçının sesi, bir gürültü ya da merak olabilir mi? Ya da sokakta oynayan çocukların sesleri mi? Bakmayı gerektiren ne ise ne diyelim; ama çocukla kedinin harcadığı efor görülmeye değer. İkisi de kendilerine uygun bir yükselti bulmuşlar. Merakla dışarı bakıyorlar, acaba ne görüyorlar?
Bu fotoğrafı çekerek paylaşan ve bakmak üzerine iki satır yazmama neden olan Dilan’a teşekkürler.  
12 Eylüle not:
Malum bugün 12 eylül 1980 faşizminin yıldönümü. Eylül ayını karanlığa çeviren darbeciler yargılandı dediler. Kenan Evren ve darbe arkadaşlarından hayatta olanlar yargılanmış. Sormazlar mı tek başlarına mı darbeyi yaptılar? Peki onları azmettirenler nerede? İfadeleri bile alınmadı. Yıllardır bu ülkenin anasını ağlatanlar ve hâlâ ağlatmaya devam edenleri son olarak Mecidiyeköy rezidans inşaatında, ondan önce Soma’da gördük. Ülkeye kuşbakışı bakmamız bile bunları görmemize yetiyor. 1980 darbesinin daha ilk ayında “Emrinize amadeyiz paşam” mektubuyla Kenan Evren şahsında darbecilere direktifler veren ama bunu sanki darbeye destek olmak isteyen sevimli sanayici edasıyla yapan Koç holdingin kurucusu Vehbi Koç ve sermaye grupları. Hadi Amerika’yı geçtik. 12 eylül’ün sözde yargılandığı davalarda neredelerdi? İfadeleri alındı mı? Hayır!
Sermaye ve iktidar ilişkisi her yıl yeni 12 eylüller gerçekleştiriyor. Karşılığını işçi cinayetleri, katliamlar olarak veriyor. Kültürsüz burjuvalarıyla, kapitalsiz kapitalistleriyle çakma kapitalizmi inşaya devam ederlerken bizlerin daha çok 12 Eylüller göreceğimizden emin olabilirsiniz. Bu mana da 12 eylül bitmedi sürüyor… 12 Eylülü yargılayacak tüm sorumlularıyla cezalandıracak bir adalet düzeni sağlanıncaya kadar mücadeleye devam…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...