22 Ağustos 2014 00:33

Hem/Ne Başbakan, Hem/Ne Cumhurbaşkanı: ABD, AKP, IŞİD neyin tecellisi?

Hem/Ne Başbakan, Hem/Ne Cumhurbaşkanı: ABD, AKP, IŞİD neyin tecellisi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başbakanlığı düşmüş ama başbakan, cumhurbaşkanı ama değil. Eski CİA Ajanı Snowden; IŞİD’i İsrail’in güvenliği için ABD, İngiltere, İsrail yarattı diyor, Erdoğan hem İsrail’e karşı hem NATO üyesi hem de IŞİD’in yanında ve aynı zamanda karşısında. Barış gelecek ama grupları silahlandırmalı. Başbakanla cumhurbaşkanı, Emine ile Hayrünnisa yan yana ve karşı karşıya. “Bu ne yaman çelişki anne.”
Terör ve barış kimde nasıl tecelli ediyor? Veya tersi. Cisimleşme ve tecelli sorunu ağır sorun. IŞİD, NATO’nun tecellisi mi? Ya AKP ve Erdoğan?
Kutsal ve dünyeviye ulaşmak zorunda. Peygamberler olmasa Tanrı insana nasıl ulaşırdı? İktidarlar dine ve teröre muhtaç mı? ABD, Türkiye ve diğerleri…
Zuhur etmek, tecelli, temsili demokrasi, terör, işgal, sömürü ne menem bir şey?
Ockhamlı William, “Tanrının insan doğasına (İsa’ya) bürünmesi, inancın oynak noktasıdır. Tanrının eşek kılığına girmesine de bir engel yoktur. Aynı mantıkla taş ya da odun kılığına da girebilir” diyor (Eliade’nin aktarımıyla). Tanrı her şeye kadirdir ve insan “Her  şeye  kadir  Tanrıma  iman  ediyorum” dediği  zaman,  buradan  yalnızca  Tanrının  her  şeye  muktedir  olduğu  sonucu  çıkar.  Tanrının  tecessüm etmek için  insan bedenini seçmiş olması,  rasyonel bir plana dayalı  bir  karardan  ziyade,  sadece  Onun  keyfi  bir  iradi  eylemi  ise  Ockhamlı  William’a  göre, Hıristiyanların cisimleşme dogmasını anlamaya çalışmaları beyhude bir çabadır. Demek ki aklın imanı açıklaması, anlaşılır hale getirmesi hiçbir  işe yaramadığı gibi, imanın özüne zarar bile verebilir. Aynı şey,  hiç  kuşku  yok  ki  iman  veya  teoloji  için  de  geçerlidir;  onun  da  akıl  alanına müdahale  etmeye kalkışması, yalnızca her ikisine de zarar verecek olumsuz sonuçlara yol açar (Cevizci’nin aktarımıyla). Gazali de buna benzer bir yorum içindeydi.
Tanrı mutlak güçse onun tecellisi ABD mi? Emperyalizm, AKP’de veya IŞİD’de mi tecelli ediyor?
Güç keyfiyet, keyfiyet ilkesizlik (akıl dışılık) anlamına geliyor, bütün Tanrısal nitelikler gücü her şeye yetende zuhur ediyor.
Hiyerofani, kutsalın maddi nesnede ortaya çıkması, hem/ne Başbakan hem/ne Cumhurbaşkanı olması, hiç de çelişik değil. Levi-Bruhl’a göre, saf-ilkel insan hem kuş hem insan olduğuna inanıyordu, algı yönetimi de böyle bir şey mi?
Hem/ne başbakan hem/ne cumhurbaşkanı Erdoğan “Allah aşkına, bu coğrafyada yaşayan herkes bir baksın, canlı bomba olup, bir camiye girip, o bombayı orada patlatmak, namaz kılan insanların ölümüne sebep olmak, herhangi bir mezheple, semavi dinle izah edilebilir mi? Canlı bomba olup kendisini patlatan da Kelime-i Şehadet getiriyor, namaz kılan da şehadet getiriyor. Aman yarabbi! Bu ne menem iştir?” diyor.
TIR dolusu silahlar Müslüman’ın içinde bir halüsinasyon var. Hem/ne başbakan hem/ne cumhurbaşkanı. IŞİD en Müslüman diğer Müslüman’ı vurduğu komşu coğrafyalara gönderiliyor, Müslüman Müslüman’ı dolandırıyor, ne menem iştir, aman yarabbi!
Ocklahamlı William da, Freud da çok haklı. Çift kişilik yoksa işin Müslüman’ı vuruyor.
İman inanmayı, teoloji felsefeyi ele geçiriyor, daha akıllısı akıl fakirine bazen akıllıyı bazen diğer akıl fakirini vurduruyor. Hayrünnisa haksızlığa uğramış Emine’ye kızıyor, kimisi (Fehmi Koru-takma ismi “Taha Kıvanç” ve Taha Akyol) yoldan çıkmış, halef (gençler) selefe (büyüklere) kızıyor.
Selef-halef ilişkisi içte düşmanlık ilişkisi de taşıyor. Bugünlerde AKP ve CHP’de başkan adaylarının en büyük düşmanı kendisi gibi olan bir diğer başkan adayı. Oyunlar kuruluyor. Komplo kurmak ne kadar kötü, ne kadar haince bir şey. IŞİD hem dindar hem de kötü bir şey.
Ölümlü ölümsüzleşmek, kutsal maddileşmek, korku cisimleşmek zorunda mı? Emperyalizm/hırsızlık ne de tecelli ediyor? Mülkiyet neyin tecellisi?
Başkanlık, delege, oy, sandık, hırsızlık, komplo, terör neyin tecellisi? Ya hak ve özgürlük?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...