25 Temmuz 2014 01:35

Fotoğraf ve alt yazı

Fotoğraf  ve alt yazı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Güncel ve belgesel fotoğraf alt yazıya ihtiyaç duyar. Özellikle basın fotoğrafçılığı için alt yazılar önemlidir. Dikkatimizi fotoğraf çeker ve haberle ilgilenmeye başlarız. Eğer manşet ve haber dikkatimizi çektiyse fotoğraf inandırıcılığı artırıcı bir rol oynar. Biliyoruz ki fotoğraf bu çağda manipülasyona en açık alandır. Aslında bu çağda demek pek de doğru olmayabilir. Çünkü icadından itibaren “Fotoğrafın algıda gerçeklik yaratma aracı” olarak kullanıldığını da görüyoruz. (Bu konuya sonra dönmek üzere nokta diyeyim)
Kaynak göstermek önemlidir. Filanca kişi şöyle demiş dediğimizde nerede, ne zaman ve dediği kaynak dip not olarak eklenir. Koskoca basılan bir fotoğraf buna daha çok ihtiyaç duyar. Hele ki manşeti desteklediği bir fotoğraf olarak kullanıldıysa. Bu durum inandırıcılığı artırdığı gibi iki yönlü bir sorumluluk sunar. Birincisi okuyucuya, ikincisi gazete veya dergiye.
Gazete veya dergiye okuyucunun güven duygusunu verir. Gazete veya derginin yalan yanlış haber yapıp, fotoğrafı bir araç olarak kullanıp kullanmadığı ortaya çıkar. Peki bu alt yazıda neler olmalıdır? Yer, zaman, gerekirse saat, fotoğrafçının kim olduğu, ve fotoğrafla ilgili kısa açıklama. Ne yazık ki bu konuya dikkat eden pek yok. Bu durumu bir eksiklik olarak gördüğüm için paylaşma ihtiyacı duydum.
Yalan ve manipülasyon er ya da geç ortaya çıkar. Fotoğraflara yer ayırmak için kısa keseyim… Sizler değerlendirin…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...