19 Temmuz 2014 00:14

Şiddet paylaşımı

Şiddet paylaşımı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnternet, özellikle de sosyal medya kontrolsüz bir ortam. Çok sayıda kullanıcının girdiği doğrulanmamış veri ve haberlerin yanı sıra parçalanmış insan cesetlerini içeren fotoğraf ve videolar sık sık sosyal medyada dolaşıma giriyor. Bu görseller her dolaşıma girdiğinde de bu görsellerin mozaiklenmeden dolaşımına itiraz eden üç beş kişi dışında hızla sosyal medyada yayılıyor. Hem MH-17 uçuşunun düşürülmesi, hem de İsrail’in Filistin’e saldırıları bu tartışmaları tekrar gündeme getirdi.
MH-17’nin enkazından, Twitter üzerinden bilgi geçen bir muhabir “Buradaki görüntüler aşırı kanlı olduğundan fotoğraf geçmeyeceğim” twitini attı. Olay yerinde bulunan başkaları da benzer şekilde davranmış olmalı ki sosyal medyada enkazdan ceset içeren çok az sayıda fotoğraf dolaşıma girdi. Öte yandan söz konusu Filistin olduğunda bir yandan İsrail’in uyguladığı şiddeti göz önüne sermek gibi bir amaçla, ajitatif cümleler eşliğinde ölülerin parçalanmış bedenleri sosyal medyada sergilendi, sergilenmeye devam ediyor.
Kimin göreceğini, nasıl etkileneceğini umursamadan, belki de umursayıp tam bu etkiyi yaratmak üzere parçalanmış ölü bedenlerin propagandanın bir parçası haline getirilmesinin savunulacak bir yanı yok.
Bu görselleri duyguları uyandırmak, hareketlendirmek üzere yaptıklarını, gerçekleri görmemiz gerektiğini savunuyorlar. Herhalde kimsenin İsrail’in Filistinlilere uyguladığı şiddeti bilmek, anlamak için bu görsellere ihtiyacı yok. Öte yandan bu görseller, izleyici/takipçi açısından da bu tip durum ve görselleri normalleştirme riski de taşır.
Bir de işin içine yalan propaganda girebilir. Eski görseller yeni diye sosyal medyada tekrar tekrar dolaşıma girebiliyor. Ya da olayla alakasız bir görsel olayın bir parçasıymış gibi sunulabiliyor. Son zamanlarda yayınlanan iki fotoğraf bunların ne gibi etkileri olabileceğini daha rahat anlaşılır kılacaktır. İlk fotoğrafımız MH-17 uçuşundan. Ya da öyle olduğu iddia ediliyor. MH-17’nin düşürülme haberi geldikten hemen sonra dolaşıma giren fotoğraf bir uçak enkazında dolaşan bir kişiye ait. Birazcık araştırma ise fotoğrafın aslında Lost dizisinden alınmış bir sahnenin photoshop ile biraz değiştirilmiş hali olduğunu ortaya koyuyor. İkinci fotoğrafımız ise “Uygur Türklerinin  derilerini yüzüyorlar” başlığıyla servis edildi ve on binlerce kişi tarafından takipçilerine ulaştırıldı. Ancak söz konusu fotoğraf gerçekte Tibetlilerin, gökyüzü cenazesi adını verdikleri ve cesedi parçalar halinde yırtıcı kuşlara yedirerek yapılan cenaze töreninden.
İnternet’e, sosyal medyaya girilen veri ve fotoğrafları “Bir an önce yayınlayayım” refleksine kapılmadan doğruluğunun kontrol edilmesi ve nasıl yayınlanacağının(mozaik, blur vb.) değerlendirilmesi artık her biri içerik üreticisi sayılan sosyal medya kullanıcıları açısından da önemli. Bunları nasıl yapacağımıza ise haftaya birlikte bakacağız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...