18 Temmuz 2014 01:27

Tutumunuz ne?

Tutumunuz ne?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça, siyasi parti ve akımların alacakları tutumlarda belli olmaya başladı. Belli olmaya başladı demekle, kuşkusuz açık ve net bir tutum almaya başladılar demek istemiyoruz. Özellikle siyasi partiler bu tür sorunlarda açık ve net bir tutum almak, aldıkları tutum doğrultusunda örgütlerini harekete geçirmek, kitlelere gitmek zorundalar. Ama öyle anlaşılıyor ki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bazı siyasi partiler bu netlikten uzaklar ve tutumlarını oldukça dolambaçlı bir yoldan açıklamayı tercih ediyorlar.
Örneğin ÖDP’nin açıklamasını okuyanlar, Aydınlık yazarlarını ve Perinçek’i takip edenler söylenilenlerden, yazılıp çizilenlerden ne anlamalı? TKP ise bugüne kadar izlediği çizginin sonucu olarak seçime ilişkin bir tutum açıklayamadan bölünmüş durumda. ÖDP açıklamasında “Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Erdoğan’a ve AKP’ye karşı birleşik muhalefet hareketini tüm toplumsal kesimleri ile birlikte geliştirme doğrultusunda sürdürecektir” deniliyor. ÖDP İhsanoğlu mu destekleyecek, boykot mu edecek, boş oy mu verecek, yoksa Demirtaş’ı mı destekleyecek?
Ya da seçimleri görmezden gelip, olağan mücadele çizgisini mi sürdürecek? ÖDP bunu söylemekle aslında üstü kapalı olarak İhsanoğlu’nu desteklemenin yolunu açıyor. Estirilen rüzgarlara bakıldığında Erdoğan ve AKP karşıtlığını İhsanoğlu temsil etmektedir ve açıktan İhsanoğlu’nu destekleyin diyemeyen ÖDP, dolaylı yoldan bunu söylemektedir. Kuşkusuz yerel seçimlerde Mansur Yavaş’a alışanlar, kendi çıkardıkları adaya bile oy veremeyenler İhsanoğlu’na da alışacaklardır.
İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, seçimler üzerine üç yazı yazdı. Devam edeceğini ilan etmesine karşın bu yazı kaleme alındığı güne kadar devamını getiremedi. İP yöneticileri ve Aydınlık yazarları ise farklı telden çalmaya devam ettiler. Perinçek bir ton laf etmesine karşın net bir tutum açıklamadı. Ancak yazılanlardan çıkan mantıki sonuca bakıldığında İhsanoğlu’nun destekleneceği anlaşıyor. Zaten o cenahta bunu açıkça yazanlar da var. Perinçek’e göre Erdoğan ve Demirtaş’a kesinlikle oy verilmemelidir.
Ulusalcılığın, laikçiliğin, ulusal solculuğun ya da her üç sandalyede birden oturmaya çalışmanın genel sonuçları bunlar. Kuşkusuz cumhurbaşkanlığı seçimleri Erdoğan’ın diktatörlük heveslerini gerçekleştirme yönünde güçlü adımlar atmak istemesi nedeniyle önem taşıyor. Genel olarak bakıldığında bazı muğlak ideolojik yaklaşımlarına rağmen, Selahattin Demirtaş demokrasiyi, demokratik özlemleri, farklı ulusal kökenlerden, farklı mezheplerden halkı birleştiren bir platforma sahip ve bu nedenle desteklenmeyi hak eden bir aday. Kuşkusuz Demirtaş’a verilecek oylarla bu sorunlar hemen bir çözüme kavuşmayacak. Dahası ülkenin demokrasi gibi temel bir sorunu, tek başına seçimlerle çözülebilecek bir sorun da değil.
Ancak işçi ve emekçi halkın geniş kesimlerinde demokrasi için, demokratik talepler için mücadele etme bilincinin ve tutumunun yaygınlaşması, bu tutumun giderek daha güçlü bir demokrasi cephesinin örülmesine hizmet etmesi gerekiyor. Böylesi bir mücadelenin güçlenmesinin hayati önemde bir sorun olduğunu, bölgede meydana gelen gelişmeler de açıkça ortaya koyuyor. Ulusalcılık ve laikçilik iflas etti. Şimdilerde politik İslam’ın iflasına doğru gidecek güçlü bir yol açılıyor. Ülkenin ve bölgenin halkları bu yolların çıkmazını açıkça gördükleri bir sürece girmiş bulunuyorlar. Halkların ortak düşmanlara karşı kardeşçe birlikte mücadele etmesinin zemini giderek güçleniyor.
Bütün bu gelişmeleri dikkate aldığımızda, Demirtaş’a verilecek oyların oranının mümkün olduğunca yüksek çıkması, kardeşlikten ve ortak yaşamı birlikte kurmaktan yana olan halkların da moralini yükseltecek, sonraki mücadele sürecinin daha güçlü bir biçimde örülmesinin de yolunu açacaktır. Demirtaş’ın karşısındaki iki aday farklı tonlarda da olsalar, ülkenin ve bölge halklarının çıkarlarının, özlemlerinin tam karşısında yer alıyorlar ve mümkün olduğunca düşük oy almaları halkların çıkarına olacaktır.    
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...