17 Temmuz 2014 00:10

İHD ile 28 yıl

İHD ile 28 yıl

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye 28 yıl önce -17 Temmuz 1986 – İHD ile tanıştı.
İHD 98 insan hakları savunucusunun dünyaya deklarasyonuydu:
İnsan hak ve özgürlükleri için çalışmak…
Kolay olmayacaktı.
Tüzel kişi olarak kapatmalara ve davalara maruz kalacaktı. 22 yöneticisi ve üyesi öldürülecek, pek çok yöneticisi ve üyesi öldürülmek istenecekti.
Yönetici ve üyeleri göz altılara, tutuklamalara, davalara muhatap olacaktı.
Yönetici ve üyelerine açılan soruşturma ve kovuşturmaların sayısı 1000’i geçecekti…
Özgür insanlar kurmuştu İHD’yi.
Sol görüşlü mahpusların anneleriydi bu hareketin öncüleri. Dolayısıyla ilk kıvılcım, mağdur hareketi özelliğini taşıyordu. Mağdurların katılımı ve desteği hep var oldu. Ancak bu ilk kıvılcımın ardından kuruluşa giden yolda yalnızca mağduriyet değil, insan hakları hareketi özelliği taşıması görüşü ağır basacaktı.
Kendi hakkını savunmanın ötesine geçmek; aralarında kendi hakları ve özgürlüklerinin de bulunduğu tüm hak ve özgürlükleri, hak sahibi herkes için savunmak…
28 yıldır da özgür insanlar, her koşulda mağdurların sesi oldu.
Çünkü İHD, mağdurları hak sahibi kişiler olarak görüyordu.
İlk büyük kampanyası ölüm cezasına karşı ve genel af için imza kampanyasıydı (1987). 150 bin imza toplanmış ve TBMM Başkanlığına sunulmuştu..
Buna eşlik eden kampanya yine aynı yıl düzenlenen “1402’likler Kampanyası”ydı. Sonra pek çok konuda ve bazen de aynı konuda birden fazla (söz gelimi ifade özgürlüğü için beş kez) kampanyalar düzenlenecekti. İfade özgürlüğü, savaş karşıtı kampanyalar, barış için, mahpuslar, kayıplar için, işkenceye karşı ve yaşam hakkı kampanyaları bu 28 yılda düzenlenenlerden bazıları… Mayınlara karşı kampanyayı ve engelliler, mülteciler için düzenlediği kampanyaları da- DGM’lerin kapatılması için iki kez düzenlediği  kampanyaları, kayıplar sözleşmesinin onaylanması için yürüttüğü kampanyayı da ekleyebiliriz. Kürt sorunu konusunda yoğun çalışmalar yürüttü;  zorla yerinde etmeler ve gözaltında kayıplarla ilgili raporlar hazırladı.
İHD, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonunun, Avrupa Akdeniz Ağının üyesi, İnsan Hakları Ortak Platformunun üyesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonunun üyesidir.
İnsan hakları hareketimizin yüz akı olan Türkiye İnsan Hakları Vakfının kurucusudur.
İHD’ye bağlı bir İnsan Hakları Akademisi bulunmaktadır.
İHD bugün, Türkiye geneline yayılmış şubeleri ve temsilcilikleriyle 8-10 bin üyeli bir insan hakları örgütüdür.
İHD, bütün dünyada insan hakları savunucuları ne yapıyorsa Türkiye’de de onu yaptı.
Uluslararası belgelerde insan hakları savunucularının faaliyetleri 4 ana başlık altında toplanır genellikle.
Bunlar a) belgeleme, b) mağdurlara destek, c) cezasızlığa karşı mücadele ve d) insan hakları kavramının tanıtılması ve insan hakları kültürün oluşmasına katkı olarak belirtilir.
İHD bunların tümünü yapan bir örgüttür.
28 yıldır aylık, yıllık ve olay bazında düzenledikleri raporlarıyla insan hakları ihlallerini belgeliyor. 28 yıldır mağdurlara hukuksal, psikolojik ve tıbbi destekler de dahil olmak üzere  her tür desteği vermeye çalışıyor. Cezasızlığa karşı mücadele veriyor. Hem ihlalleri belgelemekle hem de kayıplar bulunsun kampanyaları ve yıllardır her hafta Galatasaray Lisesi önünde oturan “cumartesi insanları”yla ve Diyarbakır, Batman’da düzenlediği oturma eylemleriyle;  ihlallerle ilgili suç duyurularıyla, davaları izlemeleriyle cezasızlığa karşı mücadele veriyorlar. Son olarak da yıllardır yayınladıkları kitap ve dergileri, düzenledikleri panelleri ve eğitim çalışmalarıyla insan hakları kavramını tanıtıyorlar ve insan hakları kültürünün yerleşmesine katkıda bulunuyorlar.
İHD ve mücadelesi sürecek…
İHD’yi kuranlara, yaşatanlara ve emek veren herkese helal olsun…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...