10 Temmuz 2014 00:34

İyi mi?

İyi mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnternet’te gezinirken gördüm. Meğer polis olduktan sonra çevik kuvvete geçmek o kadar da kolay değilmiş.
Çevik kuvvetimiz, kendi alanında deneyimi ve cesareti ile dünyanın en iyi polis gücüymüş ve teşkilatın göz bebeği imiş. Günümüzde polis olmak isteyen birçok gencimizin idealinde çevik kuvvet polisi olmak varmış.
Çevik kuvvet polisi olmak için önce genç olacakmışsın. Sağlam bir fiziki yapıya sahip olup aşırı kilolu olmayacakmışsın. Ve en önemlisi “biber gazına” karşı alerjin olmayacakmış. Bu ön şartları sağlıyorsan tüm toplumsal olaylara müdahale eğitimlerinin verildiği 1 aylık kursa katılıp başarılı olacakmışsın. Çevik kuvvet polisi olarak görev yapmak isteyen herkes zorlu bir görevi gerçekleştirmek için kendini hazırlamış insanlardan oluşmaktaymış. Bu iş sadece ve sadece vatan ve millet aşkı için yapılmaktaymış. Çünkü diğer polislerden sadece 40 lira fazla maaş alıyormuş.
Neymiş?
Çevik kuvvetimiz dünyanın en iyi polis gücüymüş. Teşkilatın göz bebeğiymiş. O zaman insanın aklına şöyle bir şey geliyor. Demek ki Avrupa’nın en batı ülkesi İngiltere’de çevik kuvvet hikaye. Bunca yıldır İngiltere sokaklarında olaylar olur. Neredeyse her hafta bisikletliler en işlek caddelerde trafiği saatlerce tıkayıp “Arabadan in bisiklete bin” eylemi gerçekleştirir. Dünyanın en büyük gösterisi 2 milyon kişinin katılımıyla Londra’da yapıldı. Olaylarda 1 kişi öldü. O’da bir polisin itmesi ile kalp krizinden öldü. İten polis meslekten atıldı.
Avrupa’nın en doğusundaki beğenmediğimiz(!) Yunanistan’da anarşist gençler hak arama mücadelelerinde Atina’da taş taş üstüne koymaz. İşçiler, memurlar en ufak sorunlarını sokaklarda haykırır. Yunan çevik kuvveti uzaktan izler. Bir polis 15 yaşında genci vurdu bütün Yunanistan ayağa kalktı. Ertesi gün ülkedeki tüm işçiler greve gitti. Yunan avukatlar polisi savunmayı reddetti. Başbakan Karamanlis, “Polisimiz destan yazdı” diyeceğine özür diledi. Sorumluların cezalandırılacağını ilan etti.
Bizde durum ortada Ethem’i göz göre göre vuran polisi 1 yıl sonra tutuklayabildik. Mehmet, Abdullah, Mustafa, Ali İsmail’i öldürenler ortada yok. Berkin’in kasten vurulduğunu gösteren kamera kayıtları kayıp. İzmir’de küçücük kızları saçından sürükleyen ve kameraya yakalanınca korkaklıktan “Açtım, yorgundum” diyen polis memuru 1 yıl sonra hakim karşısına çıkarılıyor. Başbakan “Destan” diye nutuk atıyor. “Aman gençler ölmesin, cana geleceğine mala gelsin” diyen polis şefi sürülüyor. Ve bizim çevik kuvvet bizimkilere göre dünyanın en iyisi, teşkilatın göz bebeği.
İyi mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...