28 Haziran 2014 00:02

İnternet'in kendi çocuğu

İnternet\'in kendi çocuğu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Aaron Swartz'ın Ocak 2013'deki intiharının ardından çok şey yazıldı çizildi. Herhalde teknoloji ve aktivizmle böylesine dolu dolu yaşanmış 26 yıllık bir hayatın hikayesini, hakkını vererek anlatmak kolay değil. İnternet'in Kendi Çocuğu (The Internet's Own Boy) bunu yapmaya çalışan bir belgesel.
Şimdi biraz geri gidelim, Aaron Swartz kimdir?
Bir yazılımcı ve aktivist olan Aaron Swartz, İnternet'in erken dönemlerinde İnternet'i şekillendiren az sayıda isimden biri. Muhtemelen de en genci… Reddit'in kurucularından, Creative Commons'ın oluşturulmasında görev almış, bugün yaygın olarak kullanılan RSS'in yaratıcılarndan, açık ve özgür bir İnternet için mücadelenin öncülerinden… Liste böyle uzuyor.
İntihar ettiği zaman, JSTOR'daki milyonlarca ücretli akademik makaleyi 'kamulaştırarak' İnternet'te herkesin özgürce erişimine açması nedeni ile yargılanıyordu ve muhtemelen 4 milyon dolar civarında bir para ve 30 yılın üzerinde hapis cezasına çarptırılacaktı. Dava uzunca bir zamandır sürüyordu ve sonunda strese dayanamayarak 26 yaşında intihar etti.
Belgesel Aaron  Swartz'ın hikayesini anlatmaya çalışırken ister istemez onun hayatla temas noktalarına giriyor. Swartz'ın çalışmaları, ilgi alanları, mücadelesi… Hepsi ailesinin, arkadaşlarının ve Swartz'ın eski kayıtları aracılığıyla kendi ağzından başarılı bir hikaye örgüsü içinde anlatılıyor.
Belgeselin yönetmeni Knappenberger haktivism alanına yabancı bir isim değil. Yaklaşık 15 yıldır bu alanda belgeseller hazırlayan Knappenberger'in bir önceki belgesel filmi de Anonymous hakkındaydı. Swartz'ın ölümünden bir hafta sonra daha ölümünün acısı sıcakken başlanan belgeseldeki röportajlar acının sıcaklığını da fazlasıyla hissettiriyor.
Belgesel 27 Haziran'da Vimeo on Demand, Google Play, iTunes, Amazon Instant Video ve daha pek çok servis üzerinden cüzi bir ücretle izlenebiliyor. Sanıyorum bu ücreti veremeyecek olanların da bilgi ve kültürün özgürlüğünü savunan Aaron Swartz'ın belgeseline 'korsan' erişimine kimsenin itirazı olmayacaktır.
Belgeselde nasıl biriyle karşılaşacağınızı daha rahat görebilmeniz için bu yazıyı Swartz'ın sözleri ile kapatalım:
"Bilgi güçtür. Fakat tüm diğer güçlerde olduğu gibi bilgiyi de sadece kendileri için saklamak isteyenler var. Yüzyıllardır kitaplar ve makaleler halinde yayınlanan dünyanın tüm bilimsel ve kültürel mirası özel şirketler tarafından giderek artan bir şekilde sayısallaştırılarak kilit altına alınıyor…"

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...