27 Haziran 2014 00:07

Alevilerin cumhurbaşkanı

Alevilerin cumhurbaşkanı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken tartışmalar hızla sürüyor. CHP-MHP blokunun ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun isminin ortaya atılması büyük tartışmalara yol açtı. Özellikle CHP kanadı bir hayli sıkıntılı. Eleştiriler ve açıklamalar üst üste geliyor. Peki Aleviler ne diyor cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Aleviler ne yapacak? Bu sorunun cevabını verebilmek için HDP’nin adayının belirlenmesi gerekiyor. Zira Ekmeleddin İhsanoğlu isminden sonra özellikle örgütlü Alevilerin gözü kulağı HDP’ye çevrilmiş durumda. Şimdi bu yazdıklarımı okuyup “Hiç de öyle değil” diyen sazanlar çıkacaktır ama Alevi kurum ve kuruluşlarından gelen açıklamalar ile yapılan görüşmelerden ortaya çıkan durum budur.
Pazar günü kimi Alevi kurum temsilcileri ile Kemal Kılıçdaroğlu yemekte buluştular. Bu buluşmanın neden kamuoyuna açık bir şekilde değil de gizli kapaklı akşam yemeklerinde olduğu esas irdelenmesi gereken konudur. Bu görüşmenin bu şekilde gerçekleşmesine karşı çıkan kimi Alevi temsilcileri de bu yemeğe katılmayı reddettiler. Bu yemeğe katılan Alevi temsilcileri Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda ikna edilmeye çalışılsa da istenilen desteği alamadılar ve Alevi temsilcileri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklemeyeceklerini bizzat Kemal Kılıçdaroğlu’ya söylediler.
Cumhurbaşkanlığı konusunda Aleviler azımsanamayacak bir öneme sahipler. CHP bunun farkında ama pek konuşmak istemiyor, önemliymişler gibi davranmak istemiyor. O yüzden de CHP her türlü sivil toplum kuruluşunu ziyaret ederken Alevi kurumlarını ziyaret etmemiştir. Ama diğer taraftan da Alevilerin takınacakları olumsuz tavırdan korkuyor. Bu yüzden hem önemsememiş gibi gözüküp hem de Alevilerle gizli saklı görüşmeler yaparken kimi milletvekillerini de Alevileri ikna için görevlendiriyor.
Peki, Aleviler nasıl bir cumhurbaşkanı istiyor? Bunun cevabı Alevilerin yaşadığı sorunlarla eş değerdir. Cumhurbaşkanlığı doğrudan T.C. devletini temsil eden makamdır, dolayısıyla Alevilerin T.C. Devletinde yaşadıkları tüm sorunlar cumhurbaşkanını ilgilendirmektedir. Bu sorunlara çözüm bulan, çözüm bulma niyetinde, gayretinde ve de daha önemlisi pratiğinde olan cumhurbaşkanı adayı Alevilerin isteyeceği bir cumhurbaşkanı olacaktır.
Bazı kimseler Alevileri ahmak yerine koyarcasına Alevilere tepeden bir bakışla küçümseyici bir yaklaşım sergilemektedirler. CHP Milletvekili Sebahat Akkiraz, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Hacıbektaş’ı ziyaret edeceğini söylüyor. Ne olacak yani Hacı Bektaş’ı ziyaret edince? Alevileri kandırmış mı olacaksınız? Hacıbektaş bir ilçedir ve bizlerin sayesinde artık Hacıbektaş Dergahı da işgal altındaki bir müzedir. İsteyen gider müze gişesinden biletini alır ve ziyaret eder.  
Alevilere yoldaş olmak istiyorsanız, Alevilerle can olmak istiyorsanız, Alevilerin de cumhurbaşkanı olmak istiyorsanız işe Hacıbektaş’ı ziyaretle başlamak yerine, 2 Temmuz’da Sivas’ta, Madımak önünde olacaksınız. Öyle Alevilerden kaçarak, devlet erkanının Madımak’a çiçek koyma merasimine katılarak değil, bizzat Alevilerle birlikte Ali Baba Mahallesi’nden Madımak’a yürüyerek yer alacaksınız. Görelim o zaman boyunuzu, posunuzu, samimiyetinizi, niyetinizi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...