24 Haziran 2014 00:03

Diğer deliller de dikkate alınmalı

Diğer deliller de dikkate alınmalı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben çalıştığım işyerinde mazeretsiz olarak işe gitmediğim gerekçesi ile işten çıkarıldım. Ancak bu doğru değildir. Bunun için kıdem tazminatı davası açmak istiyorum ama ücretimizin bir kısmını bize elden veriyorlar. Bu durumda açacağım davada tazminata esas olacak aldığım gerçek ücretin daha yüksek olduğunu nasıl ispatlayabilirim?

CEVAP:  Ücretlerin miktarının ispatı çoğunlukla iş davalarında önemli bir sorun olmaktadır. Eğer, iş sözleşmesinde ücret miktarı açıkça kararlaştırılamadığı durumlarda, ücret miktarı Borçlar Kanunu’nun ilgili hükmüne göre, örf ve adete veya toplusözleşmeye göre belirlenmektedir. Yargıtay da iş sözleşmesinde ücret miktarının kararlaştırılmadığı veya ücret miktarının düşük gösterildiği durumlarda tanık beyanları ve işyeri kayıtlarının incelenmesinden de sağlıklı bir sonuca ulaşılamadığı takdirde emsal işlerde çalışan işçilerin ücretlerine göre ücret miktarının belirlenmesi gerektiği şeklinde kararlar vermektedir.
Örneğin, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ücret miktarının iş sözleşmesinde kararlaştırılmadığı veya eksik gösterildiği durumlarda, işçinin kişisel nitelikleri, hizmet süresi, unvanı, yapılan işin niteliği gibi özellikleri belirtilerek, bu vasıftaki bir işçinin alabileceği ücret miktarının ilgili meslek odası veya meslek kuruluşundan sorularak bu sonuca göre, karar verilmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Yargıtay, ayrıca kalifiye bir işçinin asgari ücretle çalıştığını gösteren imzalı ücret bordrolarına itibar edilemeyeceğine ve emsal ücret araştırmasının yapılması gerektiğine yönelik de kararlar vermektedir (Yargıtay 9. HD, 10.03.2008 Tarih, 2007/ 11996 E, 2008/ 3964 K). Bu karara göre, kıdemli ve nitelikli bir işçinin bordroda imzası olsa bile asgari ücretle çalışmasını hayatın olağan akışına aykırı bulmaktadır.
Dolayısıyla, ücretin miktarının tespitinde sadece bordro değil, diğer yazılı ve sözel deliller de dikkate alınmaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...