17 Haziran 2014 00:10

Fazla mesai ücretlerimiz ödenmiyor

Fazla mesai ücretlerimiz ödenmiyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben bir kamu kuruluşunun taşeronunda çalışıyorum.Ama fazla mesai ücretlerimiz bize ödenmiyor. Bu durumda biz, bu mesai ücretlerimizin ödenmesi için dava açtık ve daha sonra performans gerekçesi ile işimize son verdiler. İşe iade davasını taşeronun bağlı olduğu kamu kuruluşuna da açmamız gerekir mi? Yoksa sadece kendi işverenimize mi açmalıyız

CEVAP: Alt işveren bir işyerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine ilişkin asıl işin bir bölümünde veya yardımcı işlerde, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren alanlarda iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren olarak tanımlanmaktadır. Alt işverenin iş aldığı işveren ise asıl işverendir. Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinden söz edebilmek için iki ayrı işverenin olması, mal veya hizmet üretimine dair bir işin varlığı, işçilerin sadece asıl işverenden alınan iş kapsamında çalıştırılması ve taraflarının muvaazalı (hileli) bir ilişki içine girmemeleri gerekmektedir.
Yasal olarak verilmesi mümkün olmayan bir ilişki alt işverene bırakılması veya muvaazalı bir ilişki içine girilmesi halinde işçilerin baştan itibaren asıl işverenin işçileri olarak işlem görecekleri İş Kanununun 2. maddesinin 7. fıkrasında açık bir biçimde ifade edilmektedir. Kamu işverenleri bakımından farklı bir uygulamaya gidilmesi hukuken korunamaz. (Yargıtay 7. HD, 03.07.2013 tarih, 2013/ 16442 E, 2013/ 12559 K).
Dolayısıyla, sizin bu karar kapsamında ve İş kanununun 2. maddesi ve alt işverenin bildirim yükümlülüğü getiren 3. maddeleri kapsamında açacağınız işe iade davasını her iki işverene açmanız ve eğer koşulları varsa,asıl işveren alt işveren ilişkisinin hukuka uygun, kanunun yazılı şartlarını taşımadığı gerekçesi ile muvaaza iddiasında bulunabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...