13 Haziran 2014 01:37

Araçsallaşma: Müslümanın Müslümana tecavüzü

Araçsallaşma: Müslümanın Müslümana tecavüzü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çapul… Akıncıların yaptığı talan… Suriye’de, Irak’ta, Musul’da akıncılar, cihatçılar çapul yapıyor. Soygun, hırsızlık, başkesme, rehin alma, kadın-kız…
Fatih ve Cihat Müslüman erkekler için prestijli adlardan. 2 milyon civarında Mehmet adı olduğu söyleniyor, Mehmetçik aynı zamanda Muhammed’in askeri anlamına geliyor.
Emeviler, Abbasiler, Büyük Selçuklular, Osmanlılar, Safeviler… Müslüman Müslümana fetih (fütuhat) ve cihat yapıyor.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin çöküp gitme nedenleri arasında akınlar, Bâtınîlik hareketleri, Fâtımîler ve Şiîlerle yapılan savaşlar, Şehzade ayaklanmaları önemli rol oynuyor. Osmanlı, halifeliği taşıdıktan kısa süre sonra duraklama ve çöküşe geçiyor. I. Dünya Savaşı… Selefiler halifelikle yönetilen Osmanlı’yı vuruyor.
Roma. 313 Milano Fermanı. Hristiyanlık imparatorluk dini haline geliyor. Kavgalar sürüyor. Önce beşe altıya ayrılıyor. Sonra feodal döneme doğru yol alınıyor.
Haçlı seferleri yine kardeş savaşları sayılır. Yugoslavya, Nijerya ve daha nicesi… Boko Haram 10-15 yaşında yüzlerce kızı kaçırmış, bunlara her gün yenilerini ekliyor.
Kimin haklı olup olmadığı belli değil. Aşikar olan şu ki tüm bunlar aynı zamanda din ve mezhep savaşları.
Semih Güven’in toparlamasıyla Suriye’de çatışan 1000’den fazla örgüt bulunuyor. Öne çıkanlar sayılırsa ÖSO-Özgür Suriye Ordusu, Müslüman Kardeşler’in Suriye’deki askeri kolu konumunda. Türkiye ve Katar tarafından destekleniyor. 7 bin civarında militanı olduğu tahmin edilen ÖSO içinde El Faruk Tugayı, Kuzey Fırtınası Tugayı, Selahaddin Eyyübi Tugayı gibi birçok yapı bulunuyor. 6 bin militanıyla El Nusra hem Esad’la, hem de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile kavgalı. Sekiz farklı grubun (Nureddin Ez-Zengi, El-Ensar, İslami Özgürlük, Emcadu’l-İslam, Ensarul Hilafe, Cund el-Harameyn Tugayları, İslami Nur Hareketi ve “Emrolunduğu gibi dosdoğru ol’’ Birliğinin) bir araya gelmesiyle oluşan “Mücahitler Ordusu” da Türkiye ile ilişki içinde. ÖSO ve El Nusra ile birlikte bir yandan Esad’a, diğer yandan IŞİD’e karşı çatışıyor. 70 bin silahlı gücü barındıran İslami Cephe Ahrar’uş Şam İslami Hareketi, Ceyş’ul İslam, Tevhid Tugayı, Sukur’uş Şam, Liva’ul Hak, Ensar’uş Şam ve Kürt İslam Cephesi gibi 13 selefi örgütün bir araya gelmesinden oluşuyor, daha ‘ılımlı bir İslami yönetim” kurmayı hedefliyor. Yaklaşık 5 bin militanı olduğu söylenen YPG-Halkçı Koruma Birlikleri (PYD-Demokratik Birlik Partisinin askeri kolu) IŞİD ve El Nusra ile çatışma içinde. PYD Lideri Salih Müslim’in ifadesiyle El Nusra camilerden megafonla; “Kürtlerin kadınları, kızları helaldir, mallarını çalabilirsiniz, evlerini yıkabilirsiniz” anonsları yapıyor. ‘Tevhid ve Cihad Örgütü’ 5 İslami Direniş hareketi ile birlikte “Irak Şam İslam Devleti” (IŞİD) adı altında Musul’a dayanmış, Türkmenler dahil Şii sivillere karşı gerçekleştirdiği kanlı eylemlerle dikkat çekiyor. Lübnan’da Hizbullah, Sünni gruplarla çatışma içinde; Suriye’de Esad’a destek veriyor.
ABD, Fransa, Suudi Arabistan, Katar, İran ve daha niceleri Suriye’deki örgütlerle ilişki içinde. BM ÖSO’yu tanıyor.
Haber ve yorumlara bakılırsa Türkiye üs konumunda, militanların bir kısmı Türkiye’de eğitim görüyor, Türkiye üzerinden giriş-çıkış yapıyor. El Nusra ve İŞİD içinde Adıyamanlı, Gaziantepli, Urfalı… gençler bulunuyor. İHA üzerinden yardım gönderiliyor. MİT ve Başbakan bu yardımlar bizim yardımlarımızdır diyor. Yeni Şafak hâlâ İŞİD ile ilgili olumsuz bir dil kullanmaktan kaçınıyor. Sünni-Arap-Kürt ekseni üzerine bir yerlerde dönüp duruyor. Sünni eksen kime karşı? Şiilere mi? Mezhep mezhebe mi karşı? Kimin tecavüzü daha büyük tecavüz? Muhaberatın mı MİT’in mi?
Dünya da tırlatmış durumda. Ortadoğu ise cehennem. Mısır’da, Suudi Arabistan’da, İran’da idam sehpaları kurulmuş.Irak’tan, Libya’dan, Somali’den, Libya’dan, Yemen’den, Afganistan’dan, Reyhanlı’dan, Musul’dan dumanlar yükseliyor.
Müslüman Müslümana tecavüz ediyor.
Türk’e Kürt’e, Arap’a, Fars’a, Şii’ye, Alevi’ye, Sünni’ye, Süryani’ye, Yezidi’ye yazık oluyor. Kadınlara, gençlere, Ortadoğu’ya yazık oluyor.
Tüm bu yaşananların çözümü ne? Sorunun altında iman (doksa) ve para-petrol (metafetişizm) yatıyorsa çözümü eleştirel düşünce (bilim-felsefe) ve insanlıktan geçiyor. Araçsallaşmaya karşı doğayı ve insanı gaye edinmek gerekiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...