12 Haziran 2014 00:13

Hükümet samimi mi?

Hükümet samimi mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son günlerdeki gelişmeler Başbakanın epey canını sıktı. O, Cumhurbaşkanlığı seçiminde karşısına ciddi bir rakibin de çıkmamasından cesaret alarak, Kürt seçmenlere ve milliyetçi seçmenlere de aynı zamanda olumlu sinyaller göndererek başarılı olacağını düşünüyordu.
Oysa, birden bire Lice’de iki Kürt öldürüldü ve bu olaydan ötürü Kürtlerin Başbakan Erdoğan’a ve AKP Hükümeti’ne tepki ve öfkeleri kabardı.
Lice’deki cinayetleri protestolar sırasında Türk bayrağının gönderinden indirilmesi ise milliyetçi öfkeyi sokağa taşırdı ve milliyetçi kesim Başbakan ve AKP’ye “Kürtlere taviz veriyor, ülkeyi bölünmeye götürüyor, Kürtler bayrağımızı dahi indiriyor” diye öfke duymaya başladı.
Böylece Başbakan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP oylarına ilave olarak alacağını düşündüğü Kürt ve milliyetçi oylarından önemli bir miktarını yitirdiğini görerek şaşırdı ve her zamanki taktiğine bir defa daha başvurmaya yeltendi. “Bu bir provokasyon”du. “Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının önünü kesmek isteyen güçler provokasyon yapmış”tı. O güçler henüz tanımlanmadı. Paralel devlet mi, Ergenekon mu ya da dış güçler mi?
Erdoğan bir taraftan Kürt tarafına “Ne yapıyorsunuz, bu tür eylemler çözüm sürecini baltalar” diye haber gönderirken, diğer taraftan da MHP’den dahi sert sözlerle milliyetçilere yaranmaya çalıştı. Lice’de iki Kürt göstericinin öldürülmesi ve bayrak indirme olaylarında sorumlu o bölgenin askeri yetkilileri imiş gibi konuşmalar yapıp, sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştı.
Son gelişmeler provokasyon da olabilir. Ama, olmama ihtimali daha fazladır.
Eğer, halkın hakkı olan taleplerini teslim etmemek için bin bir dolap çevirirsen, demokratikleşme arzusuna karşı ayak diretirsen sık sık provokasyonlarla da karşılaşırsın, ayakların da birbirine dolaşır. İnönü için “kafasında kırk tilki dolaşır, kırkının da kuyruğu birbirine değmez” denilir ama öyle değildir. Kafasında kırk tilki dolaşanın, ayakları birbirine dolaşır.
Son günlerde İstanbul’un pek çok bölgesinde duvarlarda, ilan panolarında bir cümleye rastlıyoruz: “Müslümanlık samimiyet demektir” yazıyor.
Müslümanlık samimiyet demekse, dürüstlük demekse biz de Müslüman’a rastlamak çok kolay değil. Ama, demokratikleşme samimiyet ister. Dürüstlük ister. Demokratikleşmede tilkiler kafalarda fır dönmez. Yapılması gerekenler bellidir ve yapılır.
AKP Hükümeti ve Başbakan Erdoğan demokratikleşme konusunda da, Kürt sorununun demokratik barışçı çözümü konusunda da samimi ve dürüst değil.
Son bir haftada yaşananlar işte bu samimiyetsizlik nedeniyle yaşanmıştır. Bundan sonra da yaşanacak maalesef.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...