27 Mayıs 2014 00:08

Havalandırma yok, pencere açılıyor

Havalandırma yok, pencere açılıyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben ağır metal sektörüne giren bir fabrikada çalışıyorum. Çalıştığımız işyeri son derece havasız. Yaptığımız işten kaynaklı metalin kesilmesinden dolayı çok yoz oluyor ve nefes almakta zorlanıyoruz. Üstelik buna rağmen havalandırma yok. Onun yerine pencere açıyorlar. Bu durumu işverene söylememize rağmen gerekli tedbirleri almıyor. Bu durumda bizler sözleşmemizi feshedebilir miyiz?

CEVAP: İş sağlığı ve güvenliği konusu 4857 sayılı İş Kanunu’nun 77 ve 89. Maddeleri arasında düzenlenmekteydi. Ancak, bilindiği üzere bu maddeler yürürlükten kaldırılarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarılmıştır. Kanunun işverenin genel yükümlülüğü başlığını taşıyan 4. Maddesi, işvereni, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;  mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla yükümlü kılmıştır.
Bu bağlamda işyerinde, sizin belirttiğiniz bir durumla karşı karşıya kalan işçiye Kanun, 13. Maddesi ile çalışmaktan kaçınma hakkı tanımıştır. Bu düzenlemeye göre, ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebileceklerdir. Kurul, iş sağlığı ve güvenliği kuruludur. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhal kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirecektir.
50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu oluşturulur.
Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi halinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.
İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre iş sözleşmelerini feshedebilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun bu açık düzenlemesi doğrultusunda, gerekli tedbirlerin alınması için talepte bulunduğunuz halde işveren bu düzenlemeleri yerine getirmiyor ise bu durumda iş sözleşmenizi haklı olarak feshedebilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa