24 Mayıs 2014 00:06

Hacklenen sadece eBay mi?

Hacklenen sadece eBay mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İki gün önce, 22 Mayıs’ta, dünyanın en büyük alışveriş sitelerinden Ebay, bir açıklama yaparak hacklendiklerini duyurdu ve 145 milyon kullanıcısından şifrelerini değiştirmesini istedi. Olayın buraya kadarki kısmı her hangi bir şirket hacklendiği zaman yapılan sıradan bir rutin açıklama, ancak meselenin altını biraz eşelediğimize ürkütücü bir tablo ortaya çıkıyor. Ebay’dan yapılan açıklamaya göre şifrelenmiş parolalar ile finansal olmayan veritabanı hackerlar tarafından şubat ve mart aylarında çalındı. Ebay ise bunu iki hafta önce fark etti. Durumun kullanıcılara bildirilmesi ise daha yeni… Ebay’ın bilgilerin çalındığını fark eder etmez meseleyi duyurması gerekirdi. En azından kullanıcısını düşünen her hangi bir sitenin tavrı bu olmalıydı. Ancak duyuru için iki hafta beklendi. Dolayısıyla atı alanın Üsküdar’ı geçmiş olma olasılığı bir hayli yüksek. Ve bunun için finansal veritabanını çalmaları da gerekmiyor.
Üstüne bir de Ebay’ın açıklamasının ortalama kullanıcıya güvenli gözükmeye çalışan yanları var: ‘Şifrelenmiş parolalar’ ve ‘finansal olmayan veritabanı’. Parolalar ‘şifrelenmiş’ olup, ‘finansal’ veri tabanı da çalınmayınca kullanıcılar güvende mi oluyor yani?
Site yöneticileri, çalışanları ve sisteme sızanların parolaları doğrudan görebilmesinin ve benzer bazı diğer tehlikelerin önüne geçmek üzere genel bir güvenlik düsturu olarak öz saygısı olan hemen hemen her site kullanıcı parolalarını MD5 ve benzeri hash[0] algoritmaları ile geri-dönüşümsüz bir biçimde tek yönlü olarak hashleyerek tutar. Kullanıcı şifresini girdiğinde, şifre aynı algoritmadan geçirilir ve sonuç kaydedilmiş sonuç ile karşılaştırılarak kullanıcıya giriş izni verilir. Sistem ortalama kullanıcıya güvenli gözükse de gerçek böyle değil. Eğer yaygın kullanılan bir hash fonksiyonu kullanılıyorsa Internet’te kolayca bulunabilen hash tabloları yardımı ile parola kolayca ele geçirilebilir. Ayrıca parolanın parola bilinmese dahi hashli halinin giriş yapmak için doğrudan sunucuya gönderilmesi de mümkün. Bildiğiniz ve çoğunuzun da yaptığı üzere ortalama kullanıcı ya her sitede aynı şifreyi kullanır ya da en fazla birkaç şifresi vardır. Dolayısıyla bu şifrelerden her hangi birinin ele geçirilmesi sadece hacklenen sitedeki hesabı değil kullanıcının birçok hesabını etkileyebilir.
Ele geçirilen ‘finansal olmayan veritabanı’ ise e-posta adresleri, fiziksel adresler, doğum tarihleri, telefon numaraları ve çeşitli kişisel bilgileri içeriyor. Bu ‘finansal olmayan veritabanı’ ile neredeyse her hangi birinin adına sahte bir kimlik oluşturarak bunu finansal işlemlerde kullanmak, eldeki bilgilerden yararlanarak çeşitli sitelerdeki hesaplarına ve bilgilerine ulaşmak çok da zor işler değil.
Ebay’ın hacklenmesi ile birlikte ortalama kullanıcı alışkanlıklarını da göz önünde bulundurduğumuzda risk altında olan sadece Ebay hesapları değil. Bilgileri ele geçirilen 145 milyon Ebay üyesinin tüm kimlikleri tehlikede.

[0] Hash fonksiyonu: Hash fonksiyonu, değişken uzunluklu veri kümelerini, sabit uzunluklu veri kümelerine haritalayan algoritma

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...