20 Mayıs 2014 00:34

İşe iade davası

İşe iade davası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşyerimizde çalışan bir çok işçinin işten çıkarılacağı dile getiriliyor. Acaba toplu işçi çıkarma olması durumunda işten çıkarılanlar işe iade davası açabilirler mi? Teşekkür ederim?  

CEVAP: 4857 sayılı İş Kanununun 29. maddesi ile toplu işçi çıkarma başlığı altında bir düzenleme yapılmıştır. İşveren, ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri gibi sebeplerle bağlı olarak toplu işçi çıkarmak istediğinde bazı özel koşullara da uymak zorundadır. İşveren, toplu işçi çıkarmak istediğinde bunu en az 30 gün önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirecektir.
İşyerinde çalışan işçi sayısı 20 ile 100 işçi arasında ise en az 10 işçinin; 101 ile 300 işçi arasında ise en az 30 işçinin ve 301 ve daha fazla sayıda ise; en az yüzde on oranında işçinin işine İş Kanunu madde 17’ye göre bir aylık sure içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılmaktadır. Toplu halde işten çıkarılma işçinin tazminat alacaklarını alamayacağı anlamına gelmez. İşçiler eğer koşulları varsa feshin geçersiz sebebe dayandığını belirterek işe iade davası açma haklarına sahiptirler. Bu şekilde, toplu olarak işçinin iş sözleşmesini fesheden işveren, toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları  tercihen işe çağırır demektedir. Dolayısıyla, işveren için yeni işçi almada belli bir zaman dilimi öngörülmektedir.
Kanun, eğer işveren toplu işçi çıkarma ile ilgili maddelere aykırı davranırsa, işveren veya işveren vekiline işten çıkardığı her bir işçi için ikiyüz milyon lira para cezası verileceğini hüküm altına almıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...