08 Mayıs 2014 07:11

Prost

Prost

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Heinz ile birlikteyiz. Bayern Ovası’nın güneyinde Alp Dağlarına bakan bir tepede, çok ender görebildiğimiz güneşin sıcaklığına teslim olmuş, laflıyoruz. Hemen ötemizde Alp Dağlarının karlarını Tuna Nehri’ne ulaştırmaya çalışan kızgın nehir bize aldırmadan akıp gidiyor. Mısır tarlaları henüz buğday başakları kadar. Çalışmak ve tatil yapmayı ibadet kabul eden genel Alman düşüncesi buradaki insanların genlerinde var. Romanyalı, Bulgar, Macar, Polonyalı göçmen işçiler, sistemi kapitalizm lehine biraz bozmuşlar. Heinz’ın düşünceleri Almanların genel düşüncesini de yansıtıyor.
Heinz ile arkadaşlığımız çok eskilere dayandığından dili döndüğü kadar küfür etmeyi de öğrendi. Zaten bizde yabancı dil öğrenmeye küfürle başlanır. On bir sene ilk ve orta öğretimde yabancı dil dersi alırız aklımızda sadece Amerikan filmlerinden öğrendiğimiz küfürler kalır.
Heinz birasından derin bir yudum aldıktan sonra siyaset konuşmayı pek sevmese de biraz sıcağın, biraz da ortamın etkisi ile soruyor.
-  Sizde yu tub’u neden yasakladılar?
-  Bilmem. İstemedikleri filmleri başkaları izlemesin diyedir herhalde.
-  İyi de sadece yu tub yok ki. Ortada çevrilecek film olmasa çekilecek filmde olmaz. Hadi diyelim birileri kendi haklarındaki filmleri başkalarının izlemesini istemedi ama diğer insanlar neden kısıtlanıyor. Yu tub’dan, başka şeyler izlemek isteyenler neden engelleniyor?
Heinz Alman ya, ne kadar Türkleşse de bir tarafından Almanlığı çıkıyor işte.
-  Bak Heinz. Sen bu ruh halini anlamazsın. Sizde duygulardan çok mantık çalıştığından panik halindeki insanların neler yapabileceğini öngöremezsin.
- Ama çok saçma. Siz bir ara Fransızlara kızıp kravat filan yakmış sonra da Reno arabalarınıza binip evlerinize gitmiştiniz. Sizin devletliler Ermenileri seviyor Hrant’ı sevmiyor. Siz 23 Nisan’da bir çocuğu Başbakan koltuğuna oturtacak kadar seviyor, diğerini başından vurarak öldürecek kadar sevmiyorsunuz. Alman Cumhurbaşkanını sevmiyor, Alman Mercedes’ine bayılıyorsunuz. Alevi açılımı yapıyorsunuz, açıldığınız Alevilere “ateist Alevi” diye kızıyorsunuz. “NATO ne karışır” diye çıkışıyorsunuz, NATO gemilerine koruma sağlıyorsunuz. Tivitır’da, yutub’da filmlerimiz çıkmasın istiyorsunuz ama film çevirmekten de vazgeçmiyorsunuz. Özür dilerim ama biraz mantıksız işler yapıyorsunuz.
Fazla yüklendiğini düşünüyor olacak ki, gülümsüyor.
-  Boş ver. Haydi Prost.        

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...