29 Nisan 2014 00:08

Yıllık alacaklar ne olacak?

Yıllık alacaklar ne olacak?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşyerimde altı yıldır çalışıyordum. Ancak, geçtiğimiz ay içinde işveren benim iş sözleşmemi tazminatlarımı da ödeyerek feshetti. Ben de bu duruma itiraz etmedim. Ancak, yıllkı izin alacağım konusunda anlaşamadık. Bu durdumda ben yıllık izin alacaklarım ile ilgili ayrıca bir dava açabilir miyim?

CEVAP: Öncelikle belirtmek gerekir ki, tazminat alacaklarınız dışında sadece yıllık izin ücreti alacağınız veya fazla çalışma ücretleriniz veya bunun gibi başka bir hususla ilgili olan konularda da ayrıca bu alacak birimleri icin dava açma hakınız bulunmaktadır. Sizin de yılık izin alacağınıza dair dava açma hakkınız vardır. Ancak, yıllık izin hakkının ücrete dönüşebilmesi için iş sözleşmesinin feshinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Sözleşme devam ederken yıllık izin ücret alacağı için dava açma hakkı bulunmamaktadır.
Yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamayacağı İş Kanununun 53. maddesinde düzenlenmektedir.
İş Kanununun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin veya haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.
Ayrıca, belirtmek gerekir ki, yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işveren aittir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa