19 Nisan 2014 00:04

Güvenlik ve gizlilik

Güvenlik ve gizlilik

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnternet’in hali ortada. Siteler engelleniyor, nereye girip çıktığımız izleniyor, iletişimimiz takip ediliyor. Durum bu olunca da İnternet’te gizlilik ve güvenlik giderek daha da önemli bir konu haline geliyor. Elbette hemen her işletim sistemi için çeşitli çözümler var. Ancak hiç biri The Amnestic Incognito Live System(Tails) kadar derli toplu ve de sağlıklı değil.
Tails, bir flash disk ya da DVD üzerinden kullanabildiğiniz, güvenlik ve gizliliğinizi korumak üzere tasarlanmış bir Linux dağıtımı. Tüm dış bağlantılarını Tor ağından geçiren Tails, bir yandan İnternet  gezintinizi tümüyle anonim hale getirirken bir yandan da siz aksini belirtmediğiniz sürece bilgisayarınızda ne yaptığınızı gösterebilecek her hangi bir veri kalmasını engelliyor. Dosyalarınızı ve e-postalarınızı şifreleyebilmek için oldukça gelişmiş açık kaynaklı şifreleme araçları da sunan Tails, tüm temel işlerinizi her hangi bir izlenme ya da güvenlik paranoyasına kapılmadan yapabilmenin kullanışlı yollarından biri.
Tails’ın, tüm bağlantılarınızı Tor ağından geçirmekle birlikte mutlak bir güvenlik sağlamadığını ve hâlâ kullanıcının dikkatli olmasına ihtiyaç duyduğunu belirmekte yarar var. ‘Aradaki adam saldırısı’ (Verinin şifresiz iletildiği yerlerde iletim hattının arasına her iki uca da birbirlerine bağlı oldukları bilgisini verirken iletilen verinin kopyasını çıkartan bir saldırı metodu) ve benzeri metotlar, Tails kullanıcılarını avlamak için kullanılabilir. Bu tip saldırılardan korunmak üzere Tails kullanıcılarının yazışmalarını uçtan-uca şifreli hale getirmesi (Tails bunun için de çeşitli araçlar sunuyor) gerekir. Tails kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bir diğer mesele de Tails’ın dosyalarınızı otomatik olarak şifrelemediği gerçeği. Dosyalarınızı şifreli halde saklamak istiyorsanız Tails ile gelen araçlar bunu yapabilmenizi mümkün kılar ancak bu işlem otomatik değildir. Ayrıca günlük İnternet  kullanımında da geçerli olan güçlü şifreler kullanmak, https protokolü vb. de Tails kullanımınızı daha güvenli hale getirir.
Tails, kullandığınız bilgisayarın sabit diskinde ya da  Tails’ın kurulu olduğu flash diskte -siz bunu açık bir şekilde belirtmediğiniz sürece- her hangi bir iz bırakmamak üzere tasarlanmıştır. Tüm dosya işlemleri RAM bellekte ayrılan bir alanda gerçekleşir ve bu alan RAM’e gelen elektrik kesildiğinde yani bilgisayarınızı kapattığınızda tümüyle geri dönüşümsüz olarak silinir.
Tails’ı, resmi sitesinde[0] yer alan ‘Download’ sayfasında yer alan ‘Download Tails 0.23’ bağlantısından indireceğiniz imajı bir DVD’ye yazarak hızla kullanmaya başlayabilir ya da ‘Evrensel Linux Kurucu’yu[1] kullanarak kolayca flash diskinize kurabilirsiniz. Tails’ı DVD ya da flash diskinize kurduktan sonra tek yapmanız gereken bilgisayarınızın bu cihazdan açılmasını sağlamak.
Tails ile sıradan kullanıcılar dahi biraz dikkatle İnternet’te gizlilik ve güvenliklerini çok da zorlanmadan sağlayabilir.

[0] https://tails.boum.org/
[1] http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...