06 Nisan 2014 00:02

Ölüm hücresi kaydı

Ölüm hücresi kaydı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dünyanın hiçbir yerinde emsali görülmemiş bir davada, Mısır askeri mahkemesi, 528 idam kararına imza attı. Müslüman Kardeşler grubunun destekçilerine karşı verilen bu kararlar, grubu yok etmek için son bir teşebbüs olarak görülebilir. Bilindiği gibi Askeri  hükümet, bu kararları Minia kentinde kurulan mahkemede sadece 2 gün içinde vermişti.    
Amnesty International   Orta Doğu ve Kuzey Afrika müdür vekili  Hassiba Had Sahravi, bu hafta başında yayımlanan bir raporda, bu ölüm cazlarının son yıllarda verilen en hızlı ve en  geniş çaplı cezalar olduğunu belirtti. Sahravi, Mısır ölüm cezalarının bir günde, diğer bütün ülkelerde bir yılda verilen ceza sayısını aştığını söyledi. Askeri hükümetin Müslüman Kardeşler’e karşı yürüttüğü savaş, tutuklamalar, işkenceler ve Başkan Muhammed Mürsi’nin görevden alınmasıyla başlamıştı. Bir dönem Mürsi tarafından yönetilen grup, Mısır toplumunda derin kökleri olan, 1928’de bir İlkokul öğretmeni olan Hasan El Benna tarafından kurulmuştur. Benna, politik olmayan dini bir örgüt çağrısında bulunmuştu. Mısır toplumunun İslami prensiplere dönerek, özüyle kucaklaşmasını istemişti. Grup, bu nedenle, Mısır toplumuna sızan Avrupalı ve yabancı etkilere karşı güçlü bir muhalefet olarak anılyordu. Kardeşlik politik olmayan bir grup olarak başladığı yaşamına, on yıllarca yüzleşmek zorunda kaldığı çeşitli hükümetlerce uygulanan  politik baskı sonucu radikal islamcı bir siyaset belirleyerek devam etmiştir. Ki bunların başında, Allah’a layık olmayan diye anılan Hüsnü Mübarek vardır.
Bugün, askeri hükümetin yönetimi altında, onlara karşı uygulanan kötücül bir askeri operasyon görüyoruz. Ki bu hareket, yargıyı da gruba karşı bir araç olarak kullanıyor, od ayetmezse silahlara sarılıyor. Amaç ise onları yok etmek. Mübarek artık iktidarda olmayabilir, fakat onun başlattığı Kardeşlik programı halen devam etmekte. Yüzlerce idam cezası ve gruba karşı yürütülen sansür, Mısır hükümetinin bağımsız olduğu zamandan bile önce var olan bu insanları tehdit ediyor. Bana öyle geliyor ki, savaş henüz bitmedi. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...