05 Nisan 2014 00:00

Sansür kalktı ama…

Sansür kalktı ama…

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Twitter’a getirilen engelleme kararının Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılması ve ardından hükümetin yaptığı delikanlılığı elden bırakmayan açıklamalara rağmen bu kararı uygulaması ya da uygulamak zorunda kalması ile birlikte Twitter Tor ya da VPN kullanmadan da erişilebilir hale geldi. Durumu Twiter’da özetledikleri gibi özetleyecek olursak: ‘Kazıyamadı’.
Twitter’ın yeniden erişilebilir olması önemli olmakla birlikte bu sansürün sadece görünen kısmı. İnternet’te sansür ve izleme artarak sürüyor. Engelliweb verilerine göre 40 bin 733 site halihazırda erişime engelli. Mesele erişim engellemesi ile de bitmiyor. Twitter’ın yasaklandığı dönemde uygulanmaya başlanan ‘DNS Spoofing’, ortalama kullanıcının dikkatini çekmeden yasa dışı bir şekilde izlenmemizi normalleştiriyor.
Kısaca özetleyecek olursak; DNS, İnternet’in adres defteridir. Tarayıcınızdan her hangi bir adresi, örneğin evrensel.net’i açmasını istediğinizde, sisteminiz DNS sunucunuza evrensel.net’in IP adresini sorar ve IP adresini kullanarak siteye erişir. Daha önceki DNS tabanlı engellemelerde, engellenen siteler için TTNet DNS sunucularına gelen sorgular ‘Bu siteye erişim engellenmiştir’ sayfasına yönlendiriliyordu. Bu yönlendirme TTNet DNS sunucularından yapıldığı için TTNet DNS sunucuları yerine Google
DNS (8.8.8.8-8.8.4.4), OpenDNS(208.67.222.222-208.67.220.220) ya da Level3(4.2.2.1-4.2.2.2) gibi Türkiye’ye bağlı olmayan DNS sunucuları kullandığınızda sansürü kolayca aşabiliyordunuz. Ancak bir süredir yaygın kullanılan DNS sunucularına gönderdiğiniz sorgular TTNet DNS sunucuları tarafından cevaplanı-yor. Siz, Google DNS, OpenDNS ya da Level3’ün DNS sunucularını kullandığınızı düşünürken gerçekte TTNet’in sunucularını kullanıyorsunuz. Bu da IP adresinizden hangi saatte hangi siteye girildiğinin kayıtlarının tutulmasına olanak tanıyor. Hangi Internet abonesinin hangi saatte hangi IP adresini kullandığının da kayıtları tutulduğundan, Internet trafiğiniz içerik olarak olmasa da(en azından https:// kullanan sitelerde) ziyaret edilen site-ler açısından izlenebiliyor. Anayasal güvence altında olması gereken ‘iletişimin gizliliği’ ise hak getire. Ne de olsa devletin bekası söz konusu…
Madem ki hem sansür devam ediyor hem de izleme artıyor, iş başa düşüyor yine. Öncelikle dnsleaktest.com’da bulunan ‘Extended Test’ butonuna tıklayarak gerçekte kullandığınız DNS sunucularınızı görün. Eğer DNS sunucularınızı değiştirmiş olmanıza rağmen test sonucunda sunucularınız TTNet sunucuları olarak görünü-yorsa öncelikle DNS sunucularınızı daha az bilinen DNS sunucuları ile (Yandex DNS, Komodo vb. – İnternet’te yapılacak kısa bir arama ile bir çok DNS sunucusu bulabilirsiniz) değiştirip testi yineleyin. Amacımız izlenmeyi en zor hale getirmek olduğundan sıradan günlük gezintilerimizde bile Tor Browser ya da güvenilir bir VPN servisi kullanmak işleri izleyici açısından iyice zorlaştıracaktır. Eğer daha da fazla gizliliğe ihtiyaç duyuyorsanız bu iş için özel olarak tasarlanmış, bilgisayarınızda geride iz bırakmayan Tails adlı Linux dağıtımını kullana-bilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...