28 Mart 2014 00:25

ODTÜ'de fotoğraf şenliği

ODTÜ\'de fotoğraf şenliği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

17-21 Mart tarihlerinde ODTÜ-AFT’nin (Amatör Fotoğraf Topluluğu) düzenlediği 2. Fototoğraf şenliğine davetli olarak katıldım. Dört yoğun ve güzel gün geçirdikten sonra İstanbul’a döndüm. Hem gençlerden öğrendim hem de deneyimlerimi onlarla paylaştım. İlk günden itibaren tatlı bir heyecanın göze çarptığını söyleyebilirim. Nasıl olmasın ki;
Ülkede sanat ve sanat kurumlarının özelleştirilip sermayeye devredilmeye çalışıldığı bir dönemde sözde TÜSAK (Türkiye Sanat Kurumu) denilen, devlet ve bazı sanatsever(!) STK’ların işbirliği ile Eğitimde, Sağlıkta ne yapıldı ise benzerini yapmaya çalışanların çabaları sürerken ve KESK Kültür-Sen’in çağrısıyla bu tuzak yasanın kaldırılması ve yerine Demokratik bir yapıya sahip ÖZERK bir sanat yasa taslağı mücadelesinin verildiği ortamda bu şenliğin olması bence çok iyi olmuştu.
Ne alaka şimdi TÜSAK’la – ODTÜ’deki AFT’nin etkinliği denebilir. Ben rektörlüğün himayesinde ve denetiminde bir fotoğraf etkinliği zannediyordum. Fakat öğrenciler büyük mücadeleler sonucunda Öğrenci toplululuklarının ÖZERK olmasını sağlamışlar. 2010 yılından bu yana kendi kurdukları toplululuklar içeriklerini kendileri belirleyip etkinlikleri organize ediyorlarmış. Fotoğraf, müzik, ekoloji gibi topluluklar özerk olarak varlıklarını sürdürüyorlarmış. Özellikle diğer üniversitelerden gelen katılımcılara da kötü(!) örnek olduklarını düşündüm. Şimdi onlar gittikleri üniversitelerde rektörlere bela olacaklarJ) Bu durum özerk üniversite mücadelesinin önemini göstermesi bakımından da  dikkate değer. Neyse gelelim konuya
Paneller, Söyleşiler, atölyeler, ve sergilerle dolu olan programda; Gülbin Özdamar, Gülçe Sorguç, Abdurrahman Antakyalı, Latif Yılmaz, Jale Erzen, Murat Durusoy, Rafet Arslan, Beyhan Özdemir, SehlemSebik, Şenay Öztürk, Çerkes Karadağ, Murat Germen,Serdar Bilici, Ali Değer ve ben katılımcı olarak yer aldım. Mümkün olduğunca etkinlikleri takip ettim. “Anonimlik ve Kolektiflik” konusunda bir sunum gerçekleştirdim. Tabii ki sergileriyle yer alanları da unutmamak lazım. Çiğdemtepe fotoğraf topluluğu, Defot, Difot, Dokuz Eylül Ünv. GSF., İF Collectiv, İsüf, Karafotoğraf, Odtü-Aft, THKÜFOT, Tunceli Fot., YTÜFOK ve YÜFOK Kentsel Dönüşümdem, Kimlik konularına bir çok konuyla ilgili sergiler gerçekleştirdiler.
Panel ve söyleşiler ise Fotoğrafın Sanat, Estetik, Cinsellik, Zaman, İmge ve İktidar, Mimari, Anonimlik ve kolektivizm temalarını kapsıyordu. Özellikle Gezi Direnişlerinin yansımalarını da kapsayan konular panel ve söyleşilerde tartışıldı. Bazı unutulan/unutturulmak istenen kavramlar yeniden tartışıldı. Birlikte panelist olduğumuz Erhan Arık arkadaş mazereti dolayısı ile gelemeyince ve Benden sonraki söyleşi yapacak Murat Germen’in gecikmesinin yarattığı fırsattan yararlanarak iki saatlik bir sunum gerçekleştirdim. J) Gezi Direnişleriyle başlayıp, Sanatın kökenine, festivallerin kaynağına, Medicilere ve tekrar bu güne geldiğim sunumda epey kafaları karıştırdığımı itiraf edeyim. Bir yandan sanat ve telif hakları, sanat ve sermaye ilişkileri derken diğer yandan anonimleştirme ve kolektif çalışma dedim. Sonuç olarak sanatın kutsallaştırılmış korunaklı alanlar olmadığını, toplumsal işbölümü ve üretim ilişkilerinden bağımsız, bu kavram ve olguları değerlendiremeyeceğimizi ancak bu günkü üretim ilişkilerinin değiştirildiği  yeni bir dünyanın özlemiyle bu anlamda ütopyalarımızın bizlere yol gösterdiğini ve o gün gelince sanatın da ortadan kalkacağını söylediğimde bazı arkadaşların şaşkın ve nasıl yani gibi düşündüklerini gördüm. Kısaca zannediyorum biraz kafaları karıştırdımJ)  Önümüzdeki günlerde bu konularda geri dönüşler alacağımı düşünerek kaldığımız yerden tüm gençlere Merhaba demek istiyorum.
NOT: benim katılamadığım son gün ise kızlı-erkekli olarak Eymir’de /Ayran vs içmece yaptıklarını ve çok eğlendiklerinin duyumunu aldım.  ODTÜ’yü ODTÜ yapan öğrencileri Kıskananlar çatlasın diyeyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...