27 Mart 2014 00:08

Twitter yasağı

Twitter yasağı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP Hükümeti, pek çok konuda yalan söylediği gibi, Twitter’ın kapatılması konusunda da yalan söylüyor. Halkı yanlış bilgilendiriyor.
AKP sözcüleri, Twitter’da insanların kişilik haklarının ihlal edildiği yayınlar yapılıyor. Mahkeme bu konuda karar veriyor ama Twitter yetkilileri Türk mahkemelerinin kararlarını yerine getirmediği için biz de kişilerin haklarını korumak için Twitter’i tümden kapattık diyorlar. Üstelik bir de Twitter ABD ve başka ülkelerin vatandaşlarının hakları ihlal edildiğinde onları koruyor, Türklerin hakları ihlal edildiğinde ise korumuyor diyorlar.
Bu söylenenler yalan ve demagoji.
Şuna benziyor. Bir yolda sık sık trafik kazası oluyor. Bir mahkeme kararında bilirkişi raporunda o kaza olan yerin mühendislik olarak yanlış yapıldığından söz ediliyor. Bunun üzerine birileri Karayolları’na yolu düzeltmelerini, düzeltinceye kadar o yolu ulaşıma kapatmasını istiyor. Karayolları bu isteğe aldırmıyor. Hükümet Türkiye’de bütün kara yollarını kapatıyor. Ulaşım tamamen duruyor.
Ya da havaalanı gümrüğünde sahte pasaportla yurt dışına çıkmak isteyen birkaç kişi yakalanıyor. Bunu önlemek için Hükümet bütün yurt dışına çıkışları yasaklıyor.
Twitter’in kapatılma kararı işte böyle bir karar.
Hükümet bunu yapabilmek için yakın zamanda özel bir kanun çıkardı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına böyle bir yetki verdi.
Hukuken doğru olan nedir?
Bir kişinin, kişilik haklarını ihlal eden bir içerik Twitter’da yayınlanıyorsa, bu durum hakkı ihlal edilen kişi tarafından Twitter’a bildirilir. Ya da bu konuda bir mahkeme kararı varsa, mahkeme kararı Twitter’a iletilir. Twitter da başvuru haklı ise o hesabı kapatır.
Twitter başvuruyu haklı bulmazsa başvuruyu kaale almaz. Twitter’ın başvuruyu haklı bulmaması meselesine gelince. AKP ve Başbakanın suç anlayışı ile hukukun suç ve kişi masuniyeti hakkı anlayışı farklı. AKP’ye  ve Başbakana göre kimse Başbakanı ve AKP’yi eleştiremez. Eleştirirse bu suç olur, bu eleştiriler orada yapılıyorsa Twitter, Facebook, Youtube kapatılır.
Genellikle AKP’nin ve Başbakanın suç ve ihlal saydığını hukuk suç saymadığı için, AKP ve Başbakanın talepleri Türkiye dışında kabul görmüyor. Ama, AKP’lilerin dediği gibi birinin adına hesap açıp, çıplak kadın fotoğrafları koyarsanız buna Twitter da, Facebook da, Youtube da izin vermez.
Mahkeme kararlarını Twitter’ın takmaması meselesine gelince; muhtemelen Twitter’a o kararlar gitmemiştir. Bizde bir mahkeme kararını ülke içinde bir yerden bir yere tebliğ etmek en az bir hafta sürer. Adres yurt dışında ise bu tebliğ bazen ayları bulur.
Twitter ve diğer sosyal iletişim araçlarının birer temsilciliğinin Türkiye’de bulunması vs. gibi işler hükümet tarafından şimdi değil çok önceleri ele alınmalı idi. Yumurta kapıya gelince bazı konulara el atıp, sonra da kendini değil de başkalarını suçlamak tam da AKP’nin yöntemi.
Yavuz hırsız misali kendi eksik ve hatalarını hep başkaları üzerine atma…
Ayrıca, mahkeme kararını tanımamaları konusunda en son söz söyleyecek kişi Başbakan Erdoğan, en son söz söyleyecek parti AKP’dir. Neden mi?
Daha dün Atatürk Orman Çiftliği’nin imara açılması konusunda yürütmeyi durdurma kararı veren idare mahkemesi ya da Danıştay kararını tanımayacağını açıklayan Başbakan değil miydi?
Ya da 25 Aralık operasyonu sırasında mahkeme kararına rağmen oğlunun evini aratmayan, savcılığa gidip ifade vermesini engelleyen, üçüncü operasyon için emir veren savcıların emri polise gittiğinde bu emre uyulmamasını sağlayan Başbakan ve AKP Hükümeti değil miydi?
Türk mahkemelerinin emrini tanımayan Twitter kapatıldı. Türk Mahkemelerinin emrini dinlemeyen AKP ve Başbakan ne olacak?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...