27 Mart 2014 00:04

Seçim

Seçim

Fotoğraf: Envato

Paylaş

3 gün sonra sandık başına gidiyoruz. Yerel yöneticilerimizi seçeceğiz. Ülkemizde demokrasi, seçimden seçime sandık başına gitmekle sınırlandığı, demokrasinin en önemli bileşenlerinden olan sivil toplum örgütleri, meslek odaları Hitler Almanyası’nda yapılandan bile daha kurnazca yapılan baskılarla susturulduğu, işlevsizleştirildiği için bu seçim önemli.   
Bir tarafta biat etmiş, utanmadan küçücük çocuğa “teröristtir” diyen insanlar. Aziz Nesin’in “Eşeği yiyen kurt hikayesi” ndeki gibi halen “Yok yok o kurt değildir” diye tekrarlayanlar. Ya da ustanın, otobüste bir adam tarafından sıkıştırılıp eve aynı adamla girene kadar “Dur bakalım ne olacak” diye tekrarlayan meraklı.  Onlar için ülkeleri üzerine fazla kafa yormaya gerek yok. “Böyyüklerimiz bizim için iyi olanı düşünür ve yaparlar.” rahatlığı ve sorumsuzluğu ile gidip oylarını kullanacaklar. Onlar için ağacın, doğanın, suyun, havanın önemi yok. Karınları doyduğu müddetçe talanmış, yalanmış, hırsızlıkmış, ahlaksızlıkmış önemli değil. “Çalıyor ama bize de bakıyor” olması yeterli onun için ülkeyi yönetenlerin. Sonra, nereye oy verirlerse versinler, dönüp “Vallahi biz ona oy vermedik” diyecekler.
Diğer tarafta ötekiler. Bu günle birlikte yarını da düşünenler. Aş evlerinden beslenmeyenler, sabah çorba evlerinin kapısında sıra beklemeyenler. Özgür olmayı tok olmaya tercih edenler. Kendi menfaatlerinden çok çocuklarının ve diğer çocukların yarınlarını düşünenler. Ülke ormanlarının talan edilmesine, Karadeniz derelerinin kurutulmasına, şehirlerin rant ve talan alanı olarak görüşülmesine karşı çıktıkları için dövülen, öldürülen ama direnen ve ödül olarak ünlü yandaş iş adamının belden aşağı küfrüne muhatap olan insanlar.
Bu seçim sadece kendisini düşünenler ile ülkesini ve ülke çocuklarının geleceğini düşünenler arasında yapılacak. Ya daha da dibe vuracağız, ya tüm baskılardan bir gecede kurtulacağız.
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...