18 Mart 2014 00:29

Tazminatlarınızı alabilirsiniz

Tazminatlarınızı alabilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben yaklaşık beş yıldır bir fabrikada işçi olarak çalışıyordum. Geçtiğimiz ay işveren sözleşmemin süresi dolduğu gerekçesi ile işimi sona erdirdi ve bana kıdem ve ihbar tazminatımı ödemedi. İşe girerken iş sözleşmesi imzalamamıştım. Bu durumda benim kıdem ve ihbar tazminatı hakkımı alabilmem mümkün mü? Teşekkür ederim.

CEVAP: İş kanunu, iş sözleşmelerini belirli bazı türlere bölmüş ve bunlarla ilgili özel hükümler düzenlemiştir. Buna göre, iş türleri arasında, sürekli ve süreksiz iş sözleşmeleri, kısmi süreli veya tam süreli iş sözleşmeleri, deneme süreli iş sözleşmeleri, takım sözleşmeleri ile oluşturulan iş sözleşmeleri, çağrı üzerine çalışma ve belirli süreli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri yer almaktadır.
İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı hallerde iş sözleşmesi belirsiz süreli sayılmaktadır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yapılan iş sözleşmesine ise belirli süreli iş sözleşmesi denilmiştir. Örneğin, iş sözleşmesinin bir yıllık olarak yapılması veya bir inşaatın yapılıp bitirilmesi gibi. Bir yıllık süreli ve bu süreyi aşan bütün iş sözleşmeleri gibi bu sözleşmelerin de yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Burada dikkat edilecek husus, somut objektif olarak işin sona erdiğinin tespit edilebilmesidir.
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçiye salt sözleşmenin belirli süreli olmasından dolayı belirsiz süreli çalıştırılan işçiye göre farklı işlem yapılamaz.
Kanunda belirli süreli iş sözleşmesinin esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamayacağı hüküm altına alınmış ve aksi halde sözleşmenin belirsiz süreli sayılacağı belirtilmiştir. Örneğin, bir inşaatın yapımı bitmediği için iş sözleşmesinin süresinin uzatılması esaslı bir neden olarak yorumlanabilir, ancak, bir işçi ile birer yıllık sözleşmeler yapıp, her yıl bu sözleşmeyi yenilemek zincirleme sözleşmeler yapmak anlamına gelir.
Dolayısıyla, fabrikada işçi olarak yapmış olduğunuz işin niteliği sözleşmenizin belirli veya belirsiz süreli olmasını etkileyecektir. Örneğin, fabrikada normal bir işçinin yaptığı iş, belirli süreli sayılmamaktadır ve bu durumda, iş Mahkemesi’nde dava açarak kıdem ve ihbar tazminatınızı alabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...