16 Mart 2014 00:52

İhtilaf yaratanlar

İhtilaf yaratanlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün Avrupa ve ABD’nin açgözlülüğü, kibri ve evet beyaz egemenliği yüzünden kargaşa ve felaket içinde olan topraklar, kibirli bir şekilde Ortadoğu olarak adlandırılmıştı. (Herhangi birimiz nerenin orta doğusu diye sorabiliriz).
Bugün, Irak’ı paramparça edenler, etnik, mezhepsel ve dini rekabetleri iç savaşa varacak kadar kışkırtırken,İran acı verici yaptırımlar altında eziliyor. Suçlular hiçbir ceza almıyor.
Irak bugün bölgeye dalgalanarak yayılan,istikrarsızlık, yıkım ve karmaşa saçan bir mezara dönüştü.
Bu, o eski yalanın kokuşmuş meyvesidir: ‘Kitle imha silahları’.
Yıllar önce genç bir gazeteciyken dergime kapak yaptığım bir grup İranlı öğrenciden bahsediyor olmam ne kadar da ilginç. Ki o yıllarda İranlı Öğrenci Birliği  Philadelphia şehir merkezine yürüyerek “Şahı indirin” diye bağırmışlardı.
Onlarla röportaj yaptığımda bana Eski İran monarşisinin yasa dışı kazanılmış servetinden, Şah ın gizli polisi SAVAK ın korku yaratan şöhretinden bahsetmişlerdi.
SAVAK, CIA ve İsrail istihbaratları tarafından eğitilen, hayatı İranlılar için hem memleketlerinde hem de yurt dışında dehşet verici hale getiren ölümcül savaşçılardan oluşuyordu.
Tabii Şah’ın devrilmesinden sonraki İran’ın geleceğini kim öngörebilirdi?
Hiçbirimiz geleceği tam olarak göremeyiz. Fakat geçmişi değerli dersler almamıza yetecek kadar iyi biliyoruz. (Eğer öğrenmek istersek).
Örneğin yabancı istilacılar müdahale ettiğinde sonucun kaos, yıkım ve karmaşa olacağı gibi. Onlar problemleri daha kötüye götürürler, iyiye değil.
Bu CIA ve M15 in ağustos 1953’te, İran Başkanı Muhammet Müşerref i devirmesinin Şah Rıza Pehlevi’nin on yıllar sürecek hükümranlığına, SAVAK vahşetine ve nihayetinde Şah’ın düşüşüyle ruhban sınıfının yükselişine neden olması gibi.
İran’ın geleceğini İranlılar belirlemelidir,yabancı istihbaratlar ya da yabancı ordular değil. 50 yıldan fazla zaman oldu. Muhtemelen bu ders eninde sonunda öğrenilmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...