15 Mart 2014 00:10

Her şey için tek oynatıcı: SMPlayer

Her şey için tek oynatıcı: SMPlayer

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Her cins, şekil ve renkten medya oynatıcı şu an hemen hemen hepimizin bilgisayarlarını süslüyor ancak, biri bir video dosyası tipini, bir diğeri öbür dosya tipini açmakta zorlanıyor. Hemen hemen her videoyu dışardan CODEC yüklemeden açabilen medya oynatıcı sayısı ise oldukça sınırlı. İşin içine bir de altyazı vb. işleri girince medya oynatıcılar zaman zaman çözüm olmak yerine baş ağrısı haline gelebiliyor. SMPlayer, günlük video izleme dertlerinizin neredeyse tümünü kökünden çözecek bir yazılım.
Aslen kendi başına bir medya oynatıcı olmayan SMPlayer, Linux kullanıcılarının yakından tanıdığı ödüllü medya oynatma yazılımı Mplayer’ın üzerine yazılmış oldukça gelişmiş bir grafik ara birim. SMPlayer’ı keşfedene dek tercihim Linux’te VLC, Mplayer ve Xine, Windows’ta ise VLC ve Media Player Classic’ti. Yüksek performansı nedeni ile sıklıkla kullandığım Mplayer’ın grafik arayüzünün yetersizliği her kullanımda kendini hissettiriyordu. SMPlayer, hem Mplayer’ın yetersiz ve haddinden fazla karışık grafik arayüzünü yeterli, düzenli ve rahat bir hale getiriyor hem de pek çok yeni fonksiyonla kullanışlılığını arttırıyor. İlk iş olarak SMPlayer’ın resmi sitesinden[0] işletim sisteminize uygun SMPlayer sürümünü indirip yükleyin. Şu anda son sürüm 0.8.6. Kurulumun ardından ‘Seçenekler>Özellikler’i açıp biraz ince ayar yapalım:
- ‘Alt yazılar’ sekmesinde ‘Varsayılan alt yazı kodlaması’ seçeneğini ‘UTF-8’ ya da ‘Türkçe (ISO-8859-9)’ olarak ayarlayın. (Elinizdeki alt yazı dosyasının kodlamasına göre bu ayarı zaman zaman değiştirmeniz gerekebilir).
- Aynı sekmenin ikinci kısmından alt yazılar için SSA/ASS kütüphanesini etkinleştirerek daha güzel görünümlü alt yazılar elde edebilirsiniz.
- Video>Her Zaman Üstte>Oynatırken’ Menüsünü kullanarak SMPlayer penceresinin video oynattığınız zaman diğer pencerelerin üstünde kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Videoları tam ekran izlemek için klavyeden ‘F’ tuşunu kullanabilirsiniz.
- O anda ekranda olan görüntüyü resim olarak kaydetmek için ‘s’ tuşuna basın.
- Açtığınız her dosya için ses şiddeti, dosyasının ne kadarının izlendiği, hangi alt yazı dosyasının kullanıldığı gibi özellikler kaydedilecek ve dosyayı bir sonraki açışınızda aynı şekilde kullanılacaktır.
SMPlayer’ı diğer onlarca video oynatıcıdan farklı kılan en önemli özellik alt yazı indirme ara birimi. Bir video dosyasını açtıktan sonra ‘Alt yazı>Opensubtitles.org’dan alt yazı bul’ menüsünü kullanarak açtığınız video dosyasının alt yazılarını opensubtitles.org sitesinde aratabilir ve seçtiğiniz bir alt yazıyı ‘İndir’ butonuna basarak anında kullanabilirsiniz.

[0] http://smplayer.sourceforge.net/

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...