13 Mart 2014 00:36

Hükümet niçin sorumludur?

Hükümet niçin sorumludur?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kuşkusuz ki, Berkin Elvan’ın ölümünden Hükümet sorumludur.
Neden Hükümet sorumludur?
Çünkü, Hükümet haziran direnişi de dahil, uzun zamandır, halkın barışçı gösterilerine şiddet kullanarak saldırmaktadır. Başbakan, bu konuda “Polise emir verdiğini” açıklamıştır. Yine Başbakan, yasaya aykırı olarak halka karşı aşırı şiddet kullanan polisin tavrını olumlamış, “Polisimiz destan yazdı” demiştir. Yani, uzun bir süredir yasaya aykırı olarak aşırı şiddet kullanan polis, bu saldırganlığı kendi inisiyatifi ile değil, Başbakanın emir ve talimatı ile gerçekleştirmektedir.
Hükümet, şu anda baş düşmanı Gülen Cemaatini zor duruma düşürmek için “Gezi olaylarında Cemaate bağlı polisler aşırı şiddet kullanmıştır” gibi fısıltıları yandaş basını tarafından yaymaya çalışmıştır ama bu iddianın gerçek dışı olduğu Hükümetin icraatından ortaya çıkmıştır.
Nasıl mı?
17-25 Aralık operasyonları nedeniyle binlerce polisi başka illere tayin eden, haklarında idari soruşturma başlatan hükümet; haziran direnişi sırasında öldürülen, yaralanan gençler nedeniyle bir tek polis hakkında idari soruşturma açmamış, bir tek polisi başka ile tayin etmemiştir.
Hakkında idari soruşturma açılan ve açığa alınan bazı polisler, ölenlerin yakınları ve kitle örgütlerinin temsilcileri tarafından polisler hakkında açılan zoraki soruşturmaların hukuki neticesidir.
“İyi polis” rolündeki Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı Berkin Elvan için üzüntülerini açıklarken, Hükümet hâlâ sessiz kalarak, Berkin’i öldüren polislerin eylemini savunduğunu, en azından eleştirmediğini zımnen açıklamaktadır.
Dün bazı gazeteler yazdı. Birkaç sene önce Yunanistan’da  Alexis isimli bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası Emniyet Müdürü, İçişleri Bakanı istifa etmiş, daha sonra hükümet düşmüş, genci vuran polise müebbet hapis cezası verilmiştir. Olması gereken budur.
Bir Başbakan, bazı icraatları nedeniyle “Dünya lideriyim” diye ortalıkta dolaşıp, diğer bazı icraatları nedeniyle, olaylar başka bir ülkede olmuş gibi sessiz kalıp sorumluluğu üstüne almaktan kaçamaz.  Başbakan, Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanına “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” diyordu.
Neden böyle söyledi?
Çünkü, İsrail Hükümeti, Filistinlilere karşı, tıpkı AKP Hükümetinin haziran direnişinde halka karşı aşırı şiddet kullanıp bazı insanları öldürmesi gibi insanları öldürmüş ve yaralamıştı. Ve bu politikada İsrail Hükümeti, tıpkı AKP Hükümeti gibi ısrar ediyor, yaptıklarını savunuyordu.
İşte, bu yüzden, Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanına söylediklerini, dünyanın bir çok yerinde gıyaben başkaları da Başbakan Erdoğan için söylüyor. Eğer, yakın bir zamanda Davos’taki gibi bir platformda yer alırsa merak etmesin ki yüzüne karşı da söyleyeceklerdir.
İşte, bu yüzden, iki gündür Türkiye’nin her yerinde sokağa çıkan yüz binler ve Berkin’in cenaze törenine katılan on binler Başbakanın İsrail Cumhurbaşkanına söylediği sözlerin benzerini Erdoğan için haykırıyor.
Herkes, haziran direnişinde ölen gençlerin ölümünden, Berkin Elvan’ın ölümünden Başbakan Erdoğan’ı sorumlu tutuyor. Başbakan Erdoğan ve AKP Hükümeti bu cinayetlerden sorumludur ve derhal istifa etmelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...