08 Mart 2014 00:11

Internet’te gizlilik

Internet’te gizlilik

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Edward Snowden’in Prism ağını ifşa etmesi ile birlikte tüm İnternet trafiğinin izlendiği kesin olarak belgelenmiş oldu. Ancak mesele sadece Prism ağı ile sınırlı değil. Şirketler tarafından kullanılan DPI(Derin Paket Analizi) gibi araçlar, Phorm–Türkiye’de bilinen adı ile Gezinti- gibi servisler ve tüm İnternet’in takip altına alınmasını sağlayan yasalar İnternet’te kullanıcıların gizliliğini ciddi şekilde ortadan kaldırmaya çalışıyor. Son olarak WhatsApp’ın, Facebook gibi adli makamlarla iş birliğinden büyük gurur duyan bir şirket tarafından satın alınması kaygıları arttırdı. Ancak İnternet bize gizliliğimizi korumak için oldukça güçlü araçlar da sunuyor. Bu araçlar bize mutlak bir güvenlik sağlamasa da, takip edenler açısından işleri oldukça zorlaştıracaktır.
Tor Browser Bundle: Tor ağı yaptığınız bağlantıları makineden makineye şifreli bir ağda dolaştırıp bağlantınızı gizlemeyi sağlıyor. Tek tek yazılımlarınızı Tor ağını kullanmak üzere ayarlayabileceğiniz gibi daha kolay ve muhtemelen daha güvenli kullanım için tek bir paket halinde sunulan Tor Browser Bundle’ı tercih edebilirsiniz. Bir flash diskten dahi rahatça çalıştırabileceğiniz Tor Browser Bundle’da  Tor ağını kullanmak için gerekli yazılımlar, Firefox tabanlı bir tarayıcı ve bu tarayıcının güvenlik eklentileri  tek bir paket halinde, kolayca kullanılabilecek şekilde sunuluyor.     Windows, Linux ve Mac OS X altında çalıştırılabilen Tor Browser Bundle hem gizlilik hem de sansürü aşmak için pratik bir çözüm.
Hotspot Shield: Hotspot Shield, ücretsiz servisi de olan pratik kullanımlı bir VPN servisi. Windows, Mac OS X, Android ve iOS’ta sadece bir yazılım kurarak kolayca kullanabileceğiniz Hotspot Shield, bir yandan İnternet’te gizliliğinizi korumaya yardımcı olurken diğer yandan da sansürü rahatça aşmanızı sağlıyor.
Bunların dışında SSHTunnel ve çeşitli ücretsiz/ücretli VPN servisleri de gizliliğinizi korumakta yardımcı olabilir.
Gizlilik konusunda son bir not… WhatsApp’ın Facebook tarafından satın alınması ile birlikte Facebook’un bu konudaki politikaları nedeni ile WhatsApp kullanıcılarının bilgileri ve iletişimlerinin güvenliği de riske girmiş oldu. Tor’un geliştiricileri birkaç gün önce Tor ağını kullanan anonim bir anlık haberleştirme aracı geliştirdiklerini ve işler planlandığı şekilde giderse, yazılımın deneysel sürümleri mart ayı sonunda yayınlanmış olacak. İnternet’te takip edilme ve sansür artarken, önümüzdeki günlerde bu tip yazılımların daha hızlı ve daha geniş bir çeşitlilikte yayınlanmasına tanık olacağız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...