01 Mart 2014 00:20

Mobilin yükselişi

Mobilin yükselişi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çok değil, yedi yıl önce 2007’de Open Handset Allience mobil cihazlar için Android işletim sistemini, Apple ise iOS’u duyurdu. Android ve iOS geçen 7 senede hızla yükselerek hem akıllı telefon pazarına hem de tablet pazarına mutlak bir hakimiyet kurdu. Hem mobil teknolojilerin giderek ucuzlaması hem de hemen hemen her yerde Internet’e erişebilmenin rahatlığı mobil teknolojilerin yayılma hızını oldukça arttırdı. Mobil bağlantı hızlarının ciddi şekilde yükselmesi de mobil bağlantıların kullanımının dünya genelinde artmasına yol açtı. Türkiye’de BTK’nın 2013 verilerine göre 2 milyonu bilgisayardan olmak üzere 12,5 milyon mobil Internet kullanıcısı var. 2012’deki toplam 10,65 milyon mobil Internet kullanıcısı ile karşılaştırıldığında bir yıldaki artış miktarı yüzde 17.
İspanya’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi 2014’te tanıtılan Firefox işletim sistemli bir cihaz akıllı telefonlar üzerinden Internet erişimini dünya genelinde oldukça arttıracak gibi duruyor. 25 dolarlık akıllı telefon olarak tanıtılan cihaz 1 Ghz. saat hızında çalışan ARM Cortex-A5 işlemciye, 2+1 Gb hafızaya, Wi-Fiye, 3,5 inç ekrana, bluetootha, 2 megapiksel kameraya ve radyoya sahip. Kısacası bugün 2-3 yüz liraya satılan giriş seviyesinde telefonlardan daha iyi olmasına rağmen 25 dolar gibi bir fiyata satılması planlanıyor. Benzer şekilde Google da android işletim sistemli 50 dolarlık bir telefon üretmek için çalışma yürütüyor. Bu iki cihazın piyasaya sürülmesi ile birlikte öncelikle diğer akıllı telefon üreticileri pazarlarını korumak için giriş seviyesindeki akıllı telefonların fiyatlarını düşürmek zorunda kalacak. Eğer Firefox işletim sistemli telefonu baz alacak olursak 150 Liranın altında bir fiyata akıllı telefon edinilebilecek. Bu da hem akıllı telefonların toplam telefonlar içindeki oranının büyük bir hızla artmasına hem de mobil Internet erişiminin hızla artmasına yol açacak.
Internet ve bilgiye erişimin artık en temel insan haklarından sayıldığı günümüz dünyasında bu ve benzeri cihazlar geniş kitlelere bilgiye rahatça erişim olanağı sunmanın aracı haline gelebilir. Elbette mobil Internet hizmeti sağlayan telefon operatörü şirketler doğaları gereği burada bir tekel oluşturma, rant kapısı olarak görme, bilgiye erişimi iktidarların isteğine göre kısıtlama vb. riskler taşıyor. Bu riskler başta metropoller olmak üzere kent genelinde verilebilecek kablosuz Internet erişimi gibi hizmetlerle asgariye indirilebilir. Mobil cihazlar ve bu cihazlar üzerinden Internet erişimi hızlı bir tırmanışta. Hazırlıklarını buna göre yapan kazanır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa