28 Şubat 2014 00:06

‘Gezi direnişi’nin fotoğrafçıları forumu’

‘Gezi direnişi’nin fotoğrafçıları  forumu’

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Belgesel Fotoğraf Topluluğu’nun hazırladığı “Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi” kitabının Galata Fotoğrafhanesi tarafından yayımlanması vesilesiyle, “Direnişin Fotoğrafı, Fotoğrafın Direnişi” forumu 15 Şubat’ta gerçekleştirildi. Gezi sürecinde yer alan tüm fotoğrafçılara açık olarak yapılan foruma katılım oldukça yoğundu.
Ev sahibi olan Galata Fotoğrafhanesi adına açılışı yapan Yücel Tunca kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra Özcan Yurdalan’a sırasını devretti. Serbest kürsü şeklinde neredeyse herkesin konuşup tartıştığı son derece demokratik bir ortamda geçen forum aynı zamanda duvar gazetesi şeklinde özetlenirken tüm konuşmalar kayıt altına alındı. Forum notlarının toparlanıp yayınlanması önemli bir boşluğu dolduracak kadar dolu doluydu. Dileğim bu forumu “1. Fotoğrafçılar Forumu: Direnişin Fotoğrafı, Fotoğrafın Direnişi” diye adlandırıp en kısa zamanda ikincisinin düzenlenmesi olabilir. Uzun uzun tartışmalara yer vermeye olanağım yok. Sonuç olarak başlıklarla yetineyim.  
Birinci bölümde; Gezi direnişinin Görsel İletişimdeki Yansımaları –‘Medyada Fotoğrafçı Olmak veya Bağımsız Fotoğrafçı Olmak’ başlığı altında;
Toplumsal olaylar sırasında merkez ve muhalif medyada profesyonel olarak çalışan fotoğrafçılarla, bağımsız fotoğrafçıların üretim süreçleri (Neleri fotoğrafladık, nasıl fotoğrafladık?) ve çok yönlü sorumlulukları (Neden fotoğrafladık?), sosyal medya ve fotoğraf ilişkisi tartışmaya açıldı.
İkinci bölümde; Fotoğrafçıların Örgütlenme İhtiyacı.
Gerek yayın organlarında profesyo-nel olarak çalışan, gerekse de bağımsız olarak basın ve belgesel fotoğraf üretimlerinde bulunan fotoğrafçıların örgütlenme ihtiyacı, bu konuda yapılabilecekler tartışıldı.
Fotoğrafçılar Gezi’nin çok şey öğrettiğini ve bunun değerlendirilerek daha ileriye taşınmasında karar kıldılar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...