20 Şubat 2014 01:07

Cumhurbaşkanı onaylar elbet

Cumhurbaşkanı onaylar elbet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Macaristan Gezisi’nden döner dönmez ilk iş olarak “İnternet Yasası” olarak bilinen yasayı onayladı.Yasa, Resmi Gazete’de gece yarısı yayımlandı.
Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada yasada bir iki aksaklık gördüğünü, bunu hükümet ile görüştüğünü, hükümetin bu iki konuda yasal değişiklik yapacağı sözü vermesi üzerine yasayı onayladığını söylüyor.
Bu da yeni bir usul.  
Şimdiye kadar uygulanan usul Cumhurbaşkanının, Anayasa ve hukuka aykırı bulduğu bölümleri gerekçesinde açıklayıp yasayı veto etmesi, yani Meclise geri göndermesi şeklindeydi. Fakat, herhalde Cumhurbaşkanı ve Hükümet veto usulünü “şık” bulmamış olacaklar ki, böyle bir usul yarattılar. Hayırlı olsun.
Bazı romantik iyimserler Cumhurbaşkanının yasayı veto etmesini bekliyorlardı.
AKP’nin kuruluşunda partinin üç liderinden biri olan ve siyasi geleceği AKP’ye bağlı bulunan bir politikacı, AKP Hükümetinin hoşuna gitmeyecek bir adım atabilir mi?
Şimdiden belli ki Cumhurbaşkanı HSYK Yasası’nı da onaylayacaktır. Bunun yolu şimdiden iki taraftan yapılan açıklamalardan anlaşılıyor.
Cumhurbaşkanı, HSYK’ye kendisinin seçtiği üyenin yeni HSYK Değişikliği Yasası’nı eleştirmesi üzerine, keşke açıktan eleştireceğine beni brife etseydi diyor. Bu da yeni bir usul. Sanki Cumhurbaşkanının seçtiği HSYK üyesi Cumhurbaşkanına bağlı ve onun iradesi dışında hareket edemezmiş gibi, önce bana şikayetlerini söylemeliydi diyor Cumhurbaşkanı.
AKP geleneğinde bağımsız bir kurul vekili yok. Bir kurumun başında ne kadar bağımsız yazarsa yazsın, ya da bir kişinin bağımsız olması gerektiği (hakimler gibi) yasal bir zorunluluk olsun, AKP kafası o kişi ve kurumun idareye bağlı olduğunu ve olması gerektiğini düşünüyor.
Neyse, Cumhurbaşkanı böyle konuşurken, Hükümet adına konuşan kişi ise Cumhurbaşkanı ile görüş alışverişinde bulunduk, Onun eleştirileri doğrultusunda HSYK Yasası’nda bazı değişiklikler yaptık diyor. Yani, Cumhurbaşkanı ile Hükümet HSYK Yasası’nı birlikte kotarıyor.
HSYK Yasası’nın özelliği neydi?
Daha önce yazdık. Pek çok kişi de yazdı ve söyledi. Korsan bir yasa. HSYK’yi Hükümete bağlıyorlar. Yasa büyük ihtimalle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecek. Fakat, Anayasa Mahkemesi yasayı iptal edinceye kadar Hükümet HSYK’yi kendine bağlı kılacak şekilde düzenleyecek. Ondan sonra sen sağ ben selamet!
Cumhurbaşkanı böyle bir girişimi engelleyeceğine, Hükümet yetkilisinin açıklamasına göre yasanın hazırlanmasında Hükümet ile birlikte çalışmış.
İnternet Yasası da HSYK Yasası da AKP Hükümetinin yolsuzluklarını ve Anayasa, hukuk dışı eylemlerini gizlemek, örtbas etmek için çıkarılıyor.
Yargıyı Hükümete bağladıkları zaman hukuk dışı fiilleri yargı engeline takılmayacak. İnternet Yasası ile de sosyal medyada yürütülen muhalefet engellenecek.
Dün, bir haber daha yayımlandı bazı TV ve gazetelerde. Başbakana diktatör diyen dört kişinin yargılanmasına başlanmış. Bir demokraside başbakana diktatör demek suç değildir. Ama, yasama, yürütme ve yargı erklerinin tek elde toplandığı ülkelerde diktatöre diktatör demek suçtur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...