18 Şubat 2014 00:08

Haklı nedeniniz varsa işten atamazlar

Haklı nedeniniz varsa işten atamazlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Beni çalıştığım işyerinde mazeretsiz işe gitmediğim için işten çıkardılar ve tazminatlarımı da vermediler. Ancak, ben iki ay önce hasta olduğum için işyerine gitmedim ve bu konu ile ilgili doktor raporlarım da vardır. Bu durumda, kıdem tazminatı davası açsam kazanabilir miyim?

CEVAP: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin g bendinde, “İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi” hallerinde iş sözleşmesinin derhal ve haklı nedenle feshedileceği bildirilmektedir. Ancak, bu devamsızlık hallerinde belirtilen önemli husus, işverenden izin almaksızın veya haklı bir nedene dayanmaksızın halleridir. Dolayısıyla, eğer işe gitmemek için haklı bir nedeniniz bulunması hallerinde bu maddenin uygulanması söz konusu olmayacaktır. Örneğin eşinizi, çocuğunuzu doktora götürmek, bir yakınınızın cenazesine katılmak gibi sebepler uygulamada haklı sebepler olarak sayılmaktadır. Sizin durumunuzda da sağlık sorunu gerekçesi ile işe gitmemeniz ve ayrıca doktor raporunuzun da bulunması haklı bir nedendir. Bu durumda işverenin bu maddeye dayanarak sizi işten çıkarması doğru bir uygulama değildir.
Ayrıca, İş Kanunu’nun 26. maddesinde, haklı ve derhal fesih yetkisinin, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü içinde ve geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamayacağı düzenlenmektedir. Dolayısıyla, sizin işe gitmenizin üzerinden iki ay gibi bir zaman geçtikten sonra iş sözlemenizin feshedilmesi ayrıca Kanun’un 6 iş günü içinde fesih hakkının da kullanılmadığını göstermektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...